CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



September 30, 2013

Satu malam sebelum mula bekerja


Uishhhh krisis emosi betul!
Boleh pulak leleh malam ni.Hidung asyik duk takung hingus je.

Pagi tadi keluar pergi Ikea
Bawa satu rombongan cik kiah
Tolak baby hakim dengan ibu dia je sebab baby tak berapa sihat; batuk2
Penat tapi puas hati
Entah bila pulak boleh keluar ramai2 ada 4 generasi macam tu
Mesti akan ada tapi mungkin sukar untuk saya sertai lagi
*leleh*

Petang tadi check in rumah imi (abang no 2)
Selaku tuan rumah untuk saya berulang-alik ke hospital buat sementara waktu sementara dapat kuarters
Sebelum naik kapal minggu lepas, beliau sempat sediakan tempat peraduan saya termasuk beli tilam baru
Dan saya terharu
*leleh lagi*

Memandangkan berkemungkinan besar gaji saya nanti akan masuk lambat untuk 3 bulan
Uni (abang no 3) dah pesan siap2
"Kalau nak pakai duit, bagitau.Jangan minta dengan mama.InsyaAllah ada rezeki lebih, uni bagi."
Saya terharu
*leleh lagi*

Barang2 saya sangat banyak
Beg2 baju macam beranak pinak
Tadi akak tolong saya berulang-alik dari kereta naik ke rumah untuk angkat barang2 yang bukan sedikit; banyak dan berat
Saya tahu penat beliau tak habis lagi sebab dari pagi lagi keluar rumah sebab teman Nabil marathon
Lepas tu terus sambung masak untuk makan malam
Walaupun sekadar nasi putih, ayam goreng dan telur dadar
Dan saya terharu!
*leleh lagi*

Mama dan opah pula sanggup duduk KL selama lebih seminggu
Sampai saya selesai proses report duty
So, macam mana saya tak terharu?!
*leleh lagi*

Saya ada kawan2 yang sentiaaaaasaa ada untuk bagi kata2 semangat
Walaupun kami jauh tapi gaya whatsapp buatkan kami dekat
*leleh lagi*

Dengan mata merah
Saya tiba2 berasa sangat pelik kenapa saya pilih untuk tinggal di ibu kota sedangkan peluang pekerjaan saya memang banyak di negeri sendiri
Tapi saya yakin pasti ada hikmahnya Allah SWT tetapkan pendirian saya untuk pilih jalan ni

Dan saya nekad
Saya nak habiskan 2 tahun HO ni dengan jayanya (insyaAllah)
Dan terus balik tinggal kat kampung kerja kat Hospital TM
Tak kira apa pun
Kalau dah kahwin sekalipun, tarik suami sekali balik kampung

Cerita terakhir sebelum masuk kerja
Alhamdulillah bakal dapat anak saudara seorang lagi tahun depan insyaAllah
Tahniah Aju (abang no 1) & Kak Wani
Yeaaa yeaa
*yang ni leleh jugak sebab gembira sangat*

Entri yang panjang
Alhamdulillah untuk semua insan2 ini
Semoga Dia merahmati hidup kalian

Doakan perjalanan report duty di JKN Selangor dan Hospital Ampang esok berjalan lancar
Dan dipermudahkan
Dan tak sesat lerat cari jalan
Ameen

September 28, 2013

Hospital *****, I'm coming!


Berakhir sudah Program Transformasi Minda (PTM)
Tanda tarikh masuk kerja makin dekat
And it's the day after tomorrow! Lusa okey!

Alhamdulillah Dia permudahkan urusan
Saya dapat Hospital ***** , seperti yang diinginkan
Nervous bukan main masa nak tunggu fasi panggil nama untuk bagi surat penempatan
Shaking macam tunggu pengumuman keputusan Pro 3

Bila saya bagitahu yang saya dapat H**, ramai kawan (yang tak pernah tahu bahawa dulu saya memang mohon untuk H**) saya yang terkejut
Hahaaa
"Kenapa jauh sangat?"
"Saja."
Saya tak ada jawapan tepat
Sebab banyak sangat perkara yang mempengaruhi keputusan saya tu
Dan moga ini yang terbaik insyaAllah

Lusa dah masuk kerja
Teruja ada.Takut pun ada.
Kata Prof Muhaya, "Pemikiran kita mempengaruhi tindakan kita."
Kalau negatif yang kita fikir, maka negatif lah ia
Kalau positif, maka jadilah ia positif
Hmmm

Lets be a positive thinker
But dont forget to always prepare for the worst


Title itu satu
Tapi yang duanya that count the most important thing is
The responsibilities

Berbabak air mata dengan manusia2 ini
Sungguh, entah bila akan ketemu lagi
Korang tak pela satu hospital! Uhuk

September 20, 2013

Pre-Graduasi


Duk godek2 henset ni sambil2 tunggu family akak and aju sampai dari KL
Terfikir nak update blog
Hmmm pagi tadi bertolak ke Penang dalam pukul 10.45 pagi
Mama yang memandu sepanjang perjalanan sebab co-pilot yang ini tiba2 diserang motion sickness
Gara2 minum soya pagi tu dan lupa nak makan antiemetic

Sempat basuh miss DeBoT kejap pagi tadi
Rasa sayu sangat nak tinggal rumah kali ni
Tinggal kampung.
Tinggal saudara-mara.
Tinggal nono.
Tinggal bilik.
Sempat lagi berbabak air mata dengan cik wan kat tangga rumah arwah tok.
Peluk nono tadi pun macam tak mahu lepas.Macam la nono tu bernyawa untuk bagi respond.

Tak tahu bila boleh balik kampung lagi.
(Ntah2 seminggu kerja nanti dah cari tiket nak balik kampung.huh!)
Teruja nak bergraduasi.
Teruja nak berinduksi.
Teruja nak berkhidmat pada masyarakat.
Tapi tetap tak boleh lawan rasa sayu hati.

Arwah baba tak ada untuk sama2 tengok si bongsu ni naik pentas ambil ijazah
Padahal itulah antara keinginan terkuat arwah untuk si bongsu ni
Untuk jadi seorang doktor, katanya
Sampaikan beliau risau sangat bila si bongsu ni tak pernah dapat A untuk subjek Biologi masa sekolah
Tapi ba, Alhamdulillah masa SPM, nana dapat A hiii
Esok nana hadiahkan dan dedikasikan segulung ijazah kedoktoran tu khusus untuk baba

Sampai Vistana Hotel ni dalam pukul 3.30 ptg, hampir 5 jam perjalanan sebab sesat
Dah nak sampai Jambatan Pulau Pinang, baru teringat 'eh2 bukan ada gps ke?' ceh!

Petang tadi pergi ambil jubah daripada Naddo kat Queensbay Mall sebab beliau tolong ambilkan di USM hari tu
Terima kasih Naddo!
Tumpang Farahin pergi sana sebab satu hotel dengan beliau
Terima kasih Farahin!
Dapat jumpa geng Topies yang lain
Ada ninon, mira dengan onie sama
Sempat la jugak pre-convo photoshoot (kononnya)



Kemudian kak wani bawa kami pergi makan seafood kat area belakang Queensbay Mall tu
Best Alhamdulillah

Dan esok adalah hari betul hari jubah saya dan kawan2.
Jemput datang hiii :D


September 16, 2013

Pou Dan Saya


Ini pou!
Pagi tadi saya tunjuk kat mama.

"Ma, tengok ni, binatang peliharaan nana."

Saya gerakkan jari telunjuk tangan kanan saya di bahagian mulut pou.Terkekeh-kekeh dia ketawa.
Saya suakan pula buah ceri ke kemulut pou. "Hnahh!" Kononnya tak mahu la sebab dah kenyang.

"Hisyy macam budak2." Mama merengus.
Hahaaa.

Mama. Anak mama ni dah besar la. Dah nak kerja dah. Tak boleh jadi macam budak2 dah.

Cuti 3 bulan dah nak habis. Wuwuuu. Tak boleh teman mama pergi tapak projek dah. Tak boleh jadi pemandu tetap mama dah. Tak boleh keluar makan ikan bakar, kfc, kopitiam dengan mama dan opah dah. Tak boleh usik opah kat dapur masa masak dah. Tak boleh keluar shopping dengan mama dan opah dah.

Hmmmm nasib badan laaaaa

Hmmm tinggal 3 hari sebelum kami bertolak ke Penang untuk hari konvokesyen saya yang jatuh pada hari Jumaat, keesokkan harinya.

Selamat bergraduasi semua!