CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



December 28, 2013

3 Bulan


It had been a while since my last entry
Tak sempat doh!
Dan malas nak menaip :p

Hujung bulan ni genaplah 3 bulan saya memegang title pegawai perubatan ud41
41 jee..bukan 44 apatah lagi 48 atau 54
How time flies
Bangun pagi,masuk kerja, sarung white coat, sangkut stetoskop atas bahu, pegang pen dan mula menulis
Dengan harapan dapat siapkan kerja cepat dan balik rehat sebelum mula bekerja kembali untuk hari esok dan seterusnya
Balik on time? Jangan mimpila...
Kalau pukul 5 tu dah boleh siapkan perkara2 yang urgent untuk hari tu pun dah bersyukur sangat2 dah
Selalunya memang ada je things yang drag
Deal with lives, anything can happen in the middle
Patient collapse, desaturation, sudden chest pain etc2
The things that we cannot control
The things which are unavoidable at all

Alhamdulillah viva 1dah lepas
Tinggal lagi satu viva which is scheduled next week OMG

Malam tadi ada medical night
And I realized being a captain is not just to make a smooth schedule for my colleagues
But I have to be responsible of everything
Dah la semalam me postnight, budak2 ni buat perangai pulak
Balik kul 4pm, sempat tido 2 jam sebelum sesat lerat cari jalan ke hotel Shangri La tu
Many things happen last night in the middle of event sampai saya lupa saya makan apa masa dinner semalam sebab main telan and kuis2 je makanan dalam pinggan
Whatever it is, I enjoyed last night
Everyone was so nice yesterday
Sporting, glamorous, happy etc2 (put all positive exciting emoticons here)
Tiba2 rasa nak bagi ucapan kat sini khas utk semua beloved specialists, MOs for all your guidances all this while
Being nagged, scolded is not a big deal for me (except kalau yang jenis marah tak tentu pasal tu, mmg pissed off jgk la)
I appreciate all those thing
Because that is what we called learning process (huaaaha positive sangat kann)
Terima kasih untuk semua ward staff yang banyak membantu
Dan jerit "Dr Zu! Dr Zu!" semalam masa me naik stage ngeng la :p

Sampai rumah dah pukul 1pagi
Then bangun pukul 6 pagi td, ambik handbag (tak ada luggage2 pon) terus gamble ke lcct untuk cari tiket seawal yang boleh untuk balik kelantan
Tapi tapi tapi flight delay pulak hadoiiiii heh

Mata masih layu lagi
Kepala masih drowsy lagi
Dan saya mahu tido
Atas bench ni pon jadi lah



December 4, 2013

Am I innocent?


I was like an 'errr...' when I saw a quote in tv just now

"There is always a life plan to an innocent.."

So the question here is 'am I innocent?'

If so, what is the life plan for me then?

If got, may I request so that it will be one that I will feel very happy to receive?

Life is getting more and more complicated now
Dont know whether I can survive or not
Not sure whether I can pass through ir successfully or not

Oh Lord, please guide me T_T

#sigh#depressed#cryinginside

November 26, 2013

Being the captain

"Zu.."

My colleague asked.

"How's your feeling on the first day being the captain?"

Damn!
Should I take it as a compliment or as an insult?
Hahaaa hadoiii

Well it's not the best part actually
The only best thing is that, I'm controlling the schedule *wink2*


Approaching the end of my 2nd month of HOship
Am I capable of treating my patients very well?
That's always be the question playing around my mind
Hopefully, my efforts are accountable eventhough not much insyaAllah
May Allah SWT bless all of us

November 2, 2013

Welcoming November


Entering my 2nd month of working life
Feeling worderful!
But ouchh will be sitting for my viva end of this month
Have to prepare from now then, no choice

There is one MO here
They said he's the most scary one
I strongly refused to do round with him when  I first entered that ward
The first time I encountered him was when I introduced myself as a new houseman
But one day, I did not know where on earth he then came to my cubicle and did round
And know what, he IS really niceeeee actually!!
So soft spoken.
So kind-hearted.
Teaching me alot.
I even got a piece of advice from him

"Everyday try to learn new things.Always ask yourself, do you competent enough to be a medical MO once you leave this posting? We are training you to become a good doctor so that if you're thrown away to district hospital and you dont have any senior MO or specialist to consult to, you can act on your own without do harm to the patient. Everytime you admit patient, aim to discharge also. It drives you to treat them properly. As a doctor, your patients are your priority. I tell you this because I want you to become a competent doctor. You are a fresh graduate, first poster, so you have many space and time to improve yourself. Believe me, if you trained yourself from now, I'm sure you will become a good doctor."

Sooooo true.
No doubt.
And I'm getting fall in love with my profession now


*there is another story of another MO also.will write on that next time when there is next time :p

October 27, 2013

Sebulan makan gaji


Alhamdulillah
Lagi 3 hari maka genap lah sebulan saya bekerja
Alahai sekejap saja masa berlalu
Banyak benda yang berubah
Kehidupan harian terutamanya

Keluar rumah pukul 6 pagi tu perkara biasa
Balik rumah pukul 8 malam juga perkara biasa
Kalau extended shift, pukul 1 pagi baru tayar myvi bergolek untuk bawa tuan dia balik

Off day adalah hari untuk buka buku
Sebab tak sempat nak buka kalau waktu kerja
Kalau ada soalan specialist yang tak dapat jawab masa ward round, of course la sampai rumah tu terus kena buka buku

Alhamdulillah sekarang dah makin dapat sesuaikan diri dengan kehidupan medical ward
Dah pandai cari waktu untuk solat dan makan
Walaupun kadang2 sampai kena bawa bht patient untuk baca masa tgh makan
Dah boleh usahakan sendiri cari venous assess untuk blood taking atau branula untuk patient yang deadly-serious-susah punya line
Dah boleh buat kerja dengan sedikit pantas berbanding 3 minggu yang lalu
Dah boleh present cases dengan sedikit yakin pada specialist untuk satu cubicle on my own walaupun kadang2 kena tegur
Lega bila specialist yang selalu 'marah' saya cakap "U are better than anyone else but of course u have to learn more and be fast. And u should know what your superior is thinking"

Semoga Allah SWT sentiasa jadikan saya kuat untuk hari2 yang mendatang
InsyaAllah ameen

October 20, 2013

My first night shift


Hari isnin lepas dah offtag Alhamdulillah
Selasa dapat cuti Aidiladha
Tapi tak balik Kelantan pon tsk tsk
Rabu dah start sistem shift
Dan malam tadi adalah night shift saya yang pertama
Dan saya berdoa untuk uneventful night keh3

Untuk night shift, kami masuk pukul 10 malam dan akan ambik darah untuk semua patient yang ada blood investigation untuk coming morning
Kalau ada new admission in between, kena clerk immediately and present the case to MO oncall via phone
Biasanya ada satu houseman sahaja untuk jaga 3 wad untuk night shift
So tgh2 clerk patient atau ambil darah tu, for sure akan ada call dari wad lain inform itu dan ini
Kalau perlu, kena attended stat
Macam malam tadi, ada satu patient desaturate
SPO2 drop tiba2 dari 99% under VM to 85%

Tapi Alhamdulillah malam tadi ada 2 houseman untuk night shift, saya dan kak safa
So tak ada la kalut sangat nak ambil darah untuk patient kat wad lain
New admission pon ada 3 je hek3
Disebabkan malam tadi uneventful, so sempat la jgk discuss some input dengan MO

Memang tak sedar langsung masa berjalan
Sedar2 dah pukul 6.30 pagi dah

Untuk postcall pula dapat MO dan specialist yang best
Bertambah2 input yang dapat :D

Dan pertama kali saya berpeluang turun lunch kat kafe hohoo
Alhamdulillah

Tagging period dengan sistem shift sangat jauh bezanya
Terus terang saya cakap
I felt like quitting medicine when I was tagging before
Tapi Alhamdulillah Allah SWT kuatkan hati saya untuk terus bertahan
Dan Alhamdulillah saya dah makin dapat adapt dengan suasana medical sekarang :D

Orang kata bersusah2 dahulu bersenang2 kemudian
InsyaAllah moga Tuhan permudahkan urusan kita setiap hari
Ameen

October 6, 2013

Call me Dr Zu

Assalamualaikum
Selamat pagi

Day 5 of life
Fuhhhh macam2 rasa ada
Alhamdulillah esok dapat off
Nak gi makan nasiiiii!

Dr Zu
Nama baru ok!
Ini semua gara2 Dr Azzam

"What's your name?"

I'm Zuliyana, Dr.

"So what to call? Zu?"

Can, Dr.

Sejak dari tu la,nama timangan saya dah bertukar.

Muahahaa.

*next entry insyaAllah : tempoh tagging bersama air mata*

September 30, 2013

Satu malam sebelum mula bekerja


Uishhhh krisis emosi betul!
Boleh pulak leleh malam ni.Hidung asyik duk takung hingus je.

Pagi tadi keluar pergi Ikea
Bawa satu rombongan cik kiah
Tolak baby hakim dengan ibu dia je sebab baby tak berapa sihat; batuk2
Penat tapi puas hati
Entah bila pulak boleh keluar ramai2 ada 4 generasi macam tu
Mesti akan ada tapi mungkin sukar untuk saya sertai lagi
*leleh*

Petang tadi check in rumah imi (abang no 2)
Selaku tuan rumah untuk saya berulang-alik ke hospital buat sementara waktu sementara dapat kuarters
Sebelum naik kapal minggu lepas, beliau sempat sediakan tempat peraduan saya termasuk beli tilam baru
Dan saya terharu
*leleh lagi*

Memandangkan berkemungkinan besar gaji saya nanti akan masuk lambat untuk 3 bulan
Uni (abang no 3) dah pesan siap2
"Kalau nak pakai duit, bagitau.Jangan minta dengan mama.InsyaAllah ada rezeki lebih, uni bagi."
Saya terharu
*leleh lagi*

Barang2 saya sangat banyak
Beg2 baju macam beranak pinak
Tadi akak tolong saya berulang-alik dari kereta naik ke rumah untuk angkat barang2 yang bukan sedikit; banyak dan berat
Saya tahu penat beliau tak habis lagi sebab dari pagi lagi keluar rumah sebab teman Nabil marathon
Lepas tu terus sambung masak untuk makan malam
Walaupun sekadar nasi putih, ayam goreng dan telur dadar
Dan saya terharu!
*leleh lagi*

Mama dan opah pula sanggup duduk KL selama lebih seminggu
Sampai saya selesai proses report duty
So, macam mana saya tak terharu?!
*leleh lagi*

Saya ada kawan2 yang sentiaaaaasaa ada untuk bagi kata2 semangat
Walaupun kami jauh tapi gaya whatsapp buatkan kami dekat
*leleh lagi*

Dengan mata merah
Saya tiba2 berasa sangat pelik kenapa saya pilih untuk tinggal di ibu kota sedangkan peluang pekerjaan saya memang banyak di negeri sendiri
Tapi saya yakin pasti ada hikmahnya Allah SWT tetapkan pendirian saya untuk pilih jalan ni

Dan saya nekad
Saya nak habiskan 2 tahun HO ni dengan jayanya (insyaAllah)
Dan terus balik tinggal kat kampung kerja kat Hospital TM
Tak kira apa pun
Kalau dah kahwin sekalipun, tarik suami sekali balik kampung

Cerita terakhir sebelum masuk kerja
Alhamdulillah bakal dapat anak saudara seorang lagi tahun depan insyaAllah
Tahniah Aju (abang no 1) & Kak Wani
Yeaaa yeaa
*yang ni leleh jugak sebab gembira sangat*

Entri yang panjang
Alhamdulillah untuk semua insan2 ini
Semoga Dia merahmati hidup kalian

Doakan perjalanan report duty di JKN Selangor dan Hospital Ampang esok berjalan lancar
Dan dipermudahkan
Dan tak sesat lerat cari jalan
Ameen

September 28, 2013

Hospital *****, I'm coming!


Berakhir sudah Program Transformasi Minda (PTM)
Tanda tarikh masuk kerja makin dekat
And it's the day after tomorrow! Lusa okey!

Alhamdulillah Dia permudahkan urusan
Saya dapat Hospital ***** , seperti yang diinginkan
Nervous bukan main masa nak tunggu fasi panggil nama untuk bagi surat penempatan
Shaking macam tunggu pengumuman keputusan Pro 3

Bila saya bagitahu yang saya dapat H**, ramai kawan (yang tak pernah tahu bahawa dulu saya memang mohon untuk H**) saya yang terkejut
Hahaaa
"Kenapa jauh sangat?"
"Saja."
Saya tak ada jawapan tepat
Sebab banyak sangat perkara yang mempengaruhi keputusan saya tu
Dan moga ini yang terbaik insyaAllah

Lusa dah masuk kerja
Teruja ada.Takut pun ada.
Kata Prof Muhaya, "Pemikiran kita mempengaruhi tindakan kita."
Kalau negatif yang kita fikir, maka negatif lah ia
Kalau positif, maka jadilah ia positif
Hmmm

Lets be a positive thinker
But dont forget to always prepare for the worst


Title itu satu
Tapi yang duanya that count the most important thing is
The responsibilities

Berbabak air mata dengan manusia2 ini
Sungguh, entah bila akan ketemu lagi
Korang tak pela satu hospital! Uhuk

September 20, 2013

Pre-Graduasi


Duk godek2 henset ni sambil2 tunggu family akak and aju sampai dari KL
Terfikir nak update blog
Hmmm pagi tadi bertolak ke Penang dalam pukul 10.45 pagi
Mama yang memandu sepanjang perjalanan sebab co-pilot yang ini tiba2 diserang motion sickness
Gara2 minum soya pagi tu dan lupa nak makan antiemetic

Sempat basuh miss DeBoT kejap pagi tadi
Rasa sayu sangat nak tinggal rumah kali ni
Tinggal kampung.
Tinggal saudara-mara.
Tinggal nono.
Tinggal bilik.
Sempat lagi berbabak air mata dengan cik wan kat tangga rumah arwah tok.
Peluk nono tadi pun macam tak mahu lepas.Macam la nono tu bernyawa untuk bagi respond.

Tak tahu bila boleh balik kampung lagi.
(Ntah2 seminggu kerja nanti dah cari tiket nak balik kampung.huh!)
Teruja nak bergraduasi.
Teruja nak berinduksi.
Teruja nak berkhidmat pada masyarakat.
Tapi tetap tak boleh lawan rasa sayu hati.

Arwah baba tak ada untuk sama2 tengok si bongsu ni naik pentas ambil ijazah
Padahal itulah antara keinginan terkuat arwah untuk si bongsu ni
Untuk jadi seorang doktor, katanya
Sampaikan beliau risau sangat bila si bongsu ni tak pernah dapat A untuk subjek Biologi masa sekolah
Tapi ba, Alhamdulillah masa SPM, nana dapat A hiii
Esok nana hadiahkan dan dedikasikan segulung ijazah kedoktoran tu khusus untuk baba

Sampai Vistana Hotel ni dalam pukul 3.30 ptg, hampir 5 jam perjalanan sebab sesat
Dah nak sampai Jambatan Pulau Pinang, baru teringat 'eh2 bukan ada gps ke?' ceh!

Petang tadi pergi ambil jubah daripada Naddo kat Queensbay Mall sebab beliau tolong ambilkan di USM hari tu
Terima kasih Naddo!
Tumpang Farahin pergi sana sebab satu hotel dengan beliau
Terima kasih Farahin!
Dapat jumpa geng Topies yang lain
Ada ninon, mira dengan onie sama
Sempat la jugak pre-convo photoshoot (kononnya)



Kemudian kak wani bawa kami pergi makan seafood kat area belakang Queensbay Mall tu
Best Alhamdulillah

Dan esok adalah hari betul hari jubah saya dan kawan2.
Jemput datang hiii :D


September 16, 2013

Pou Dan Saya


Ini pou!
Pagi tadi saya tunjuk kat mama.

"Ma, tengok ni, binatang peliharaan nana."

Saya gerakkan jari telunjuk tangan kanan saya di bahagian mulut pou.Terkekeh-kekeh dia ketawa.
Saya suakan pula buah ceri ke kemulut pou. "Hnahh!" Kononnya tak mahu la sebab dah kenyang.

"Hisyy macam budak2." Mama merengus.
Hahaaa.

Mama. Anak mama ni dah besar la. Dah nak kerja dah. Tak boleh jadi macam budak2 dah.

Cuti 3 bulan dah nak habis. Wuwuuu. Tak boleh teman mama pergi tapak projek dah. Tak boleh jadi pemandu tetap mama dah. Tak boleh keluar makan ikan bakar, kfc, kopitiam dengan mama dan opah dah. Tak boleh usik opah kat dapur masa masak dah. Tak boleh keluar shopping dengan mama dan opah dah.

Hmmmm nasib badan laaaaa

Hmmm tinggal 3 hari sebelum kami bertolak ke Penang untuk hari konvokesyen saya yang jatuh pada hari Jumaat, keesokkan harinya.

Selamat bergraduasi semua!

August 29, 2013

Mama dan Angiogram


Setiap kali nak tulis apa2 entri, pasti saya akan mengambil masa yang agak lama di bahagian 'post title'. *sigh*

Kembali kepada tujuan asal entri kali ini.
Alhamdulillah mama dah pun selesai menjalani angiogram di Hospital Perdana.
Alhamdulillah salur darah jantung mama sihat. Tak ada yang tersumbat.
Alhamdulillah tak ada rawatan selanjutnya yang diperlukan.
Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah

3 bulan yang lepas, saya teman mama buat medical check up di KPJ Perdana. Kebetulan masa tu saya baru habis exam theory part dan tengah tunggu untuk clinical part pada minggu seterusnya. Tak ada masalah kesihatan pun. Saja2 nak buat memandangkan mama ada beli medical insurance yang membolehkan mama buat yearly medical check up di private hospital. Kalau tak guna, rugilah kan bayar beribu ringgit setahun.

Masa buat stress test, Dr Suhairi (a consultant cardiologist) kata ECG mama tak cantik. Ada ECG changes kemungkinan mama ada masalah jantung. Untuk tahu lebih lanjut, kena proceed dengan angiogram. Memandangkan saya adalah seorang pelajar perubatan waktu tu, maka Dr Suhairi used few medical jargons while explaining to me regarding mama's condition. Ooh Dr Suhairi sebenarnya adalah lecturer saya masa di HUSM sebelum beliau bertukar ke KPJ Perdana.

Masalah jantung memang tak boleh dibuat main2. Jadi, untuk check up seterusnya, kami proceed di Hospital Tanah Merah. Temujanji mama untuk echocardiogram, jumpa specialist dan sebagainya ambil masa yang lama. Itu belum set appointment untuk buat angiogram lagi atau any other cardiac plan. Jadi cuti hari raya hari tu, kami duduk berbincang adik beradik ipar duai untuk 'what to do now'. Banyak yang kami kena consider; hari konvokesyen saya, cuti saya yang bila2 masa sahaja boleh tamat dan dipanggil untuk masuk bekerja,. Hasilnya kami ada dua pilihan.
     1)Tunggu temujanji dengan cardiologist hujung bulan 9 then baru decide untuk next cardiac plan (sebenarnya kami nak tunggu referral letter dari hospital kerajaan untuk buat any cardiac procedure di IJN sbb IJN tak terima surat dari private hospital)
     2)Proceed angiogram di KPJ Perdana.

2 weeks after raya, we decide to seek advice from Dr Suhairi again. And the result is, we proceed with angiogram in KPJ Perdana. Sebab cepat!Tak payah tunggu turn. Macam yang saya cakap tadi, masalah jantung bukan boleh dibuat main2. If it turns out to be good, ok then Alhamdulillah. If something bad happen in the middle while waiting for the turn?Nauzubillah. Actually I'm quite against this because for me the procedure is quite invasive!Boleh pulak saya tanya doktor, "is it necessary to do this because my mom doesnt have symptom?" Eh2 apa ni medical student tanya soalan macam ni?Yang hang jumpa pesakit kat wad yang semata-mata nak buat angiogram tu apa hal? U see, when it comes to your own family member, u are no longer a medical person. All the procedures seem to be cruel!

Bila mama kata angiogram nak buat hari Khamis (hari ni), then I decided to shorten my vacation days. Balik je dari Langkawi, terus beli tiket untuk balik Tanah Merah. Dan Alhamdulillah hari ni dah selesai semuanya. Dalam setengah jam macam tu la prosedur angiogram tu. Selesai sahaja prosedur, doktor panggil kami 3 beradik masuk bilik. Mungkin nampak kami sangat degil sebab tak nak dengar cakap sebab kami tak nak balik bilik dan nak tunggu mama kat depan bilik angiogram. hahaha. Satu persatu doktor terangkan depan komputer. Echocardiogram give excellent results. Angiogram reveals no blockage. The ECG reading is actually due to Myocardial Bridge and Dr Suhairi said mama was born with that thing. Mama pun tengah tidur lagi sekarang ni sebab doktor bagi sedation masa angiogram tadi. Pray for mama's speedy recovery and get back to her normal routine life!Ameen :D

A million thanks to Dr Suhairi Ibrahim for his great explainations and patience while dealing with annoying us adik beradik (hehee and thanks for treating me as your very very junior colleague too..saya malu sebab saya lupa baca ECG in a proper way!), KPJ Perdana's staff for their best services dan semua yang mendoakan yang terbaik untuk mama :DDD

By the way, bila dah duk kat hospital ni, saya jumpa few doctors HUSM yang saya sangat takut masa di medical school dulu. Akak cakap, tegurlah because it shows your respect to them. I said, it's ok, never mind. I'm not that friendly :p Tapi tapi tapi mereka sentiasa ada dalam doa saya :D




August 21, 2013

Ya Allah berderai air mata!

Assalamualaikum
Salam 14 Syawal 1434H

Masa saya tengah kemas2 tempat tidur tadi, tiba2 saya teringat perihal seorang pesakit di wad ICU sewaktu posting anaesthesia kira2 3 bulan yang lalu. Anaesthesia adalah posting yang terakhir sebelum saya menghadapi peperiksaan akhir. Pesakit itu masuk pada hari ketiga (kalau tak silap saya) saya attach di ICU. Beliau seorang doktor di sebuah klinik kesihatan. Kata kawan saya, beliau dahulu adalah seorang HO (houseman officer) di HUSM dan kami sempat bersama beliau sewaktu posting O&G. Tapi saya betul2 tak dapat cam beliau. Mungkin sebab kami berlainan team dan juga wad.

Beliau dimasukkan ke ICU setelah koma akibat komplikasi bersalin. Ya Allah, betapa besarnya pengorbanan ibu muda ini. Demi melahirkan bakal seorang khalifah, nyawa sendiri menjadi taruhan. Jangan risau, pasti Allah SWT menjanjikan pahala sebesar2nya buat mu.

Sejak dari hari pertama lagi, ramai yang berkunjung untuk melawat beliau. Staff HUSM sendiri, rakan2 doktor yang mengenali beliau termasuk orang2 besar dan pihak atasan hospital. Ada yang datang mendekati saya yang waktu itu berada di katil pesakit lain semata-mata untuk berkongsi cerita. Betapa mereka tidak percaya dengan kejadian ini. Apa lagi yang saya boleh katakan, hanya doa yang mampu kami titipkan semoga Allah SWT permudahkan segala urusan dalam mempercepatkan penyembuhan beliau. Keep strong!

Dan hari ini, saya tergerak hati nak buka Facebook beliau, nak tahu apa perkembangan terkini beliau. Sudah sedarkah atau belum? Bila baca status2 yang kawan2 beliau post, saya teringin nak selami perasaan ahli keluarga terdekat beliau yang tak putus2 bagi sokongan pada beliau untuk cepat sedar.  Ohh ya, beliau mempunyai 2 orang anak lelaki yang masih kecil. Yang bongsu pastinya tidak pernah merasa setitik pun susu ibu mahupun dibelai manja oleh si ibu. Masakan tidak, ibunya terlantar sebaik sahaja melahirkannya. Sabarlah si anak. Doakan ibumu cepat bangun ya!

Alhamdulillah Allah SWT temukan saya dengan satu blog milik ibu kepada doktor ini. Walaupun jam sudah menginjak ke tengah malam, saya gagahkan mata untuk membaca setiap entri yang ditulis oleh pemiliknya. Pastinya semua entri berkisar tentang puterinya yang masih tidak mahu menyahut panggilannya walau sudah 3 bulan berlalu. Ya Allah berderai air mata saya macam tak nak berhenti setiap kali mata saya menangkap bait2 tulisannya yang hanya hati buta sahaja yang tak boleh merasai keperitannya. Tabahnya insan2 ini. Moga Allah SWT makbulkan doa kita semua agar Doktor Pija bangun ye insyaAllah. Kuasa Allah tak siapa boleh galant.

July 6, 2013

Wordless Wednesday


I keep your promise until now but it seems that you break it with your own hands.


We had the promise 7 years ago. No. Actually it was yours. You wrote it in a piece of paper and you gave it to me. It was on the last day of schooling around November 2006. (Don't be surprised I jotted down the date in my memory). "Wait until we finish our degree and get to work".

I kept the promise until the day you sent me the invitation (my enjoyable Port Dickson trip turned out to be the 'Wordless Wednesday' *sigh*). And from that I know, the deal is broken! I finished my degree and currently, I'm waiting for my housemenship placement around August insyaAllah (well you have 1 year more right?) But it seems that you broke your own promise before the time comes. Well, don't worry. I don't put the blame on you. This is what we call, a fate.

Thank you Allah for giving me the strength to read the invitation fully and to accept it. Well you know what, it actually took less than 48 hours before I decided to open it (with shaking hands). A very2 short duration of grieving I supposed.

Anyway, thank you for finally giving me the chance to erase all those things which are related to you that I keep for almost 10 years. Seems to be hard right? Hmmm....I'll try (it supposed to be 'have to').


Barakallah!! May HE bless both of you ameen...


Ohh I actually have a lot to do. To enjoy my holidays before start working, send whatsoever letters to JPA, buy baju kurung batik to wear every Thursday (poyo! Ohh I did buy some blouses/pants/kemeja on Sogo member sale today weeee!), set my mind to be bullied on my first day/week/month/year of working and of course prepare for fasting month and Hari Raya.


My last words...
Life has nothing to regret. Be thankful of what we get everyday, of course the most two nikmat iman and nikmat Islam, before others. Pray for the best from Allah SWT in everything we do. And always keep in mind His verse in Al-Ghaffir : 60, "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu..."


Salam....


June 27, 2013

Selepas 5 TAHUN

Ini bukan cerita 5 TAHUN 5 BULAN macam dalam novel Hlovate.
Tapi ini cerita 5 TAHUN saya sebagai pelajar perubatan di Universiti Sains Malaysia.


"Dr Wan Zuliyana Irmi Bt Wan Abdul Rahman"

Saya tak sempat dengar penuh pun sebenarnya nama tu. 'Alhamdulillah' terpacul dari mulut saya sebelum sempat Dekan PPSP Prof Sukari habis baca nama saya. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Susasana dalam Dewan Kuliah 3 waktu tu tak ubah seperti tahun2 sebelum ini sewaktu kami ingin mengambil keputusan peperiksaan Professional 1 dan 2. Cuma yang bezanya adalah kali ini debarannya lebih kuat, suasananya lebih tegang dan pastinya nama2 yang disebut kali ini disertai dengar panggilan DR di hadapan. You know what, that is the reason why we are here and that is what we are waiting for over the past 5 years. Namun harus diingat bahawa gelaran itu datang bersama tanggungjawab dan amanah yang sangat besar. Nak rawat orang satu hal, nak jaga nama baik USM pun satu hal. Why? Because everytime we manage patient wrongly (nauzubillah), people (eg:consultant) will ask "where are u graduated from?". Oh my! Feel ashamed to myself. And guilty to my lecturers.

Bila diingat balik perjalanan 5 tahun ni, rasa macam tak percaya pun ada. Banyak betul turun naiknya. Jatuh, tersungkur, tersembam. Tapi Alhamdulillah Allah SWT kuatkan semangat saya. DIA ajar saya untuk sentiasa bersangka baik untuk setiap ujian yang DIA berikan pada saya. Pernah kawan2 saya bertanya macam mana saya boleh sentiasa berfikiran positif. Saya jawab, "Sebab saya sentiasa yakin dengan janji Allah SWT dan saya yakin pasti ada sesuatu yang Allah SWT nak tunjukkan pada saya melalui ujian itu."

2 minggu study week adalah saat2 yang paling menyeksakan. Allahurabbi. Air mata kadang-kadang jadi peneman. Kadang-kadang terfikir, "andai kata aku gagal, apa aku nak buat?" Alhamdulillah saya dikelilingi kawan2 yang orang kata satu kepala. Setiap petang lepas solat Asar, kami ada study group. Tak ada la rasa stress sangat sebab ada geng nak gaduh. Gaduh berilmiah :p

Pensyarah2 adalah antara insan yang paling saya nak ucapkan terima kasih. Ya Allah besar betul pengorbanan mereka. Siang malam ajar kami tanpa jemu. Banyak kali sangat kami buat mereka marah, kecewa, sedih."Ya Allah, Kau ampunkanlah segala dosa pensyarah2 kami. Sejahterakanlah kehidupan mereka dan keluarga mereka. Berkatilah dan rahmatilah setiap usaha mereka dalam mendidik kami Ya Allah."

Banyak nasihat yang saya dapat dari mereka sewaktu pertemuan terakhir sebelum meninggalkan USM for good. Dr Rizal,Prof Fahisham,Prof Imran,Dr Mokhzani,Dr Syed Hadi,Dr Siti,Prof Shukri,Dr Akram dan Prof Shah Reza. Dari satu jabatan ke satu jabatan kami jelajahi sekadar untuk menyatakan penghargaan terima kasih atas segala ilmu, tunjuk ajar, bimbingan dan dorongan selama ini. Sungguh saya sangat sayang pensyarah2 saya. Ramai lagi pensyarah2 yang saya tidak berkesempatan
untuk bertemu petang itu. Namun,saya sentiasa doakan agar Allah SWT melimpahkan sebanyak-banyak rahmat buat mereka. Halalkan segala ilmu yang kalian curahkan buat kami. InshaAllah kami akan pegang amanat kalian dan jadi a safe Dr dan jaga nama baik USM.

Saya dedikasikan kejayaan saya ni buat arwah baba. Saya kehilangan arwah baba sewaktu saya berusia 17 tahun. Arwah memang nak sangat tengok saya jadi seorang doktor. Sayangnyoa arwah tak sempat nak tengok saya pegang ijazah kedoktoran. Semoga Allah SWT merahmati roh arwah baba di sana Al-Fatihah.

Terima kasih buat mama yang banyak sangat bersabar dengan kerenah saya, yang sentiasa ada saya dalam setiap doa beliau, yang sentiasa buat solat hajat untuk saya. Terima kasih untuk opah, akak, aju, imi, uni dan seeeeeeemuaaaaaa yang doakan saya. Mungkin bukan doa saya yang Allah SWT kabulkan sebaliknya doa kalian yang DIA perkenankan. Alhamdulillah....
Gwiyomiessssss!!I miss u all already. Cikah, Onie, Kak Ira, Nini, Zati & Mira...terima kasih banyak2 atas semua ilmu yang kalian kongsikan secara langsung mahupun tidak langsung. Study group, gaduh, tolak air masuk hidung, airmata, pasar malam, gagal, lulus, argue jawapan past year, nasi kicap ikan bilis, kek, birthday, merajuk, hutang duit argggghhh macam-macam la..name any word and I'm sure they reflect us so well. Moga Allah SWT sentiasa panjangkan silaturrahim kita dan kekal sampai bila-bila insyaAllah.

5 TAHUN....Terima kasih Allah atas kurniaan ini...Alhamdulillah

May 11, 2013

Rejab 1434H, Ahlan Wasahlan ..





Alhamdulillah...Dah masuk bulan Rejab dah pun kan? Tapi tahukah kalian apa istimewanya bulan Rejab ni? Jom kita check it out :D 


                          ***************************************

sumber : http://nasbunnuraini.wordpress.com/2007/08/01/bulan-rejab-menurut-perspektif-al-quran-dan-as-sunnah/

BULAN REJAB MENURUT PERSPEKTIF AL-QURAN DAN AS-SUNNAH

Pengenalan

1. Rejab ertinya “Mulia”. Bulan Rejab adalah bulan mulia. Ia diberi nama sedemikian kerana bangsa Arab dahulu sangat memuliakan bulan ini dengan 4 cara iaitu: -

(i) Tanggal 1hb Rejab mereka menyembelih anak unta sebagai qurban.

(ii) Tanggal 1hb Rejab mereka akan membuka pintu Ka’abah siang dan malam agar dapat beribadah dengan sepuasnya.

(iii) Tanggal 10hb Rejab mereka kembali menyembelih qurban tetapi tidak lagi anak unta. Amalan ini telah dibatalkan setelah datangnya Islam.

(iv) Bulan diharamkan berperang, setelah datangnya Islam amalan ini juga telah dibatalkan.

2. Tanggal 27hb Rejab berlakunya peristiwa penting dalam kehidupan Rasulullah SAW iaitu Isra’ dan Mi’raj. Terdapat khilaf di kalangan ulama’ mengenai tarikh sebenar berlakunya peristiwa ini tetapi jumhur ulama’ bersepakat menerima ianya berlaku pada 27hb Rejab. Tarikh berlakunya Isra’ dan Mi’raj tidaklah penting tetapi umat Islam wajib meyakini bahawa peristiwa ini benar-benar berlaku ke atas tubuh mulia Rasulullah SAW berdasarkan dalil qatie dari al-Quran dan hadis-hadis sahih.

3. Pada bulan ini juga berlakunya peperangan Tabuk pada tahun 9 Hijrah iaitu peperangan terakhir yang disaksikan oleh Rasulullah SAW.


Bulan Rejab Menurut Al-Quran

Al-Quran tidak menyebut secara khusus mengenai bulan Rejab dan kelebihannya melainkan terdapat dua surah yang menyentuhnya secara tidak langsung iaitu surah al-Baqarah (ayat 194 dan 217) dan surah at-Taubah (ayat 2, 36 dan 37). Di antara dalil al-Quran ialah firman Allah SWT yang bermaksud:-

“Bulan haram dengan bulan haram, dan pada sesuatu yang patut dihormati,…”
(Al-Baqarah: 194)

“Sesungguhnya bilangan bulan pada sisi Allah ialah 12 bulan, dalam ketetapan Allah di waktu Dia menciptakan langit dan bumi, di antara 4 bulan haram ¹ …”
(At-Taubah: 36)

Ulama berselisih pendapat kenapa bulan-bulan ini (bulan Zulkaedah, Zulhijjah, Muharram dan Rejab) dinamakan bulan haram. Pertama, dikatakan bahawa ia disebabkan kebesaran kehormatannya, sebagaimana besarnya dosa yang dikira jika dilakukan dalam bulan itu.

Ibn Abbas berkata bahawa sesungguhnya Allah mengkhususkan keempat-empat bulan itu, sebagaimana ganjaran besar untuk amalan soleh yang dilakukan dalam bulan itu.

Kedua, dikatakan juga ia dinamakan bulan haram lantaran pengharaman peperangan dilakukan dalam bulan itu dan ia adalah amat dikenali pada masa jahiliyah dan dikatakan juga ia dilakukan sejak zaman Nabi Ibrahim a.s.

Maksudnya antara lain ialah: bulan haram (bulan Zulkaedah, Zulhijjah, Muharram dan Rejab)

Dikatakan juga oleh ulama bahawa keempat-empat bulan itu dinamakan haram berikutan pengharaman peperangan disebabkan ibadah haji dan umrah yang dilakukan dalam bulan haram itu. Bulan Zulkaedah, Zulhijjah dan Muharram adalah tiga bulan yang berturutan. Maka, diharamkan bulan Zulkaedah lantaran bakal haji melakukan perjalanan ke Makkah dalam bulan itu. Bulan Zulhijjah disebabkan ibadah haji dilakukan dalam itu dan bulan Muharram pula mereka yang mengerjakan ibadah haji akan kembali ke tempat masing-masing. Pengharaman ini bagi membolehkan mereka yang mengerjakan haji berasa aman terhadap keselamatan diri. Rejab pula diharamkan lantaran ibadah umrah dilakukan dalam bulan itu pada pertengahan tahun.


Bulan Rejab Menurut As-Sunnah

Berdasarkan dalil al-Quran jelas menunjukkan bahawa bulan Rejab termasuk dalam bulan-bulan yang sangat dimuliakan atau dipanggil juga Al-Ashhur Hurum. Perlu ditegaskan bahawa melakukan puasa dalam bulan-bulan ini adalah dituntut (mandub). Ada hadis yang menyebut bahawa Rasulullah SAW menyuruh para sahabat melakukan puasa sunat dalam bulan Al-Ashhur Hurum. Berpuasa dalam bulan Rejab adalah dituntut tetapi tiada satu hadis sahih yang mebuktikan bahawa berpuasa pada hari-hari tertentu dalam bulan Rejab akan mendapat ganjaran istimewa.

Dalam satu riwayat datang seorang lelaki dari Bahilah datang menemui Rasulullah SAW dan bertanya, “Ya Rasulullah, saya adalah lelaki yang datang menemui anda pada tahun pertama” Ujar Nabi SAW, “Kenapa keadaanmu telah jauh berubah padahal dahulunya kelihatan baik? Kata lelaki itu, “Semenjak berpisah dengan anda, saya tidak makan hanyalah di waktu malam” Maka tanya Rasulullah SAW “Kenapa kamu seksa dirimu?” Lalu sabdanya “Berpuasalah pada bulan sabar – yakni bulan Ramadan dan satu hari dari setiap bulan!” Tambahlah buatku kerana saya kuat melakukannya! Ujar lelaki itu. “Berpuasalah dua hari! Sabda Nabi. “Tambahlah lagi!” Mohon lelaki itu pula. Maka Nabi SAW bersabda “Berpuasalah dalam bulan suci (haram) lalu berbukalah! (kemudian diulangi sebanyak tiga kali) sambil mengucapkan itu Nabi SAW memberi isyarat dengan jari-jarinya yang tiga, mula-mula digenggam lalu dilepaskan” (Riwayat Ahmad, Abu Daud, Ibn Majah dan Baihaqi dengan sanad yang baik).

Berpuasa dalam bulan-bulan haram iaitu empat bulan, tiga bulan berturut-turut (Zulkaedah, Zulhijjah dan Muharram) dan satu bulan berasingan (Rejab) adalah sebaik-baik bulan untuk berpuasa selepas Ramadan. Sebaik-baik bulan haram ialah Muharram diikuti dengan Rejab dan seterusnya. Keempat-empat Imam Mazhab sepakat mengatakan bahawa berpuasa dalam bulan haram sangat dituntut namun adalah makruh memilih bulan Rejab sahaja untuk berpuasa.

Terdapat satu hadis yang bertaraf hasan menceritakan bahawa Rasulullah SAW telah berpuasa (di dalam bulan Rejab) lebih banyak daripada bulan Sya’aban dan bila ditanya, baginda menyatakan, kerana ia (Rejab) bulan pengampunan di antara Rejab dan Ramadan. Ada sebahagian masyarakat berpuasa berturut-turut (Rejab, Sya’aban dan Ramadan) di ketiga-tiga bulan. Ini bukannya dari Rasulullah SAW, bukan dari sahabat dan salafussoleh. Yang terlebih baik ialah berpuasa sebahagiannya atau berpuasa selang sehari dan bukan berterusan. Inilah sunnah Rasulullah SAW.


Perselisihan Pendapat Mengenai Hadis-Hadis Berkaitan Kelebihan Bulan Rejab


Memang terdapat banyak hadis yang menyebut secara khusus mengenai kelebihan-kelebihan yang terdapat dalam bulan Rejab. Ulama berselisih pendapat sama ada hadis-hadis ini boleh diterima untuk diamalkan atau ditolak berdasarkan penilaian hadis-hadis yang diklasifikasikan sebagai dha’if, sangat dha’if dan maudhu’ (palsu). Sebahagian ulama dan para pendakwah masa kini mengambil sikap berhati-hati dan sebahagiannya menolak hadis-hadis ini dan melarangnya disampaikan kepada masyarakat. Di antara contoh hadis-hadis mengenai bulan Rejab yang adalah seperti berikut: -

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud;

“Rejab bulan Allah, Sya’aban bulanku (Nabi Muhammad SAW), Ramadan bulan umatku”.
(Hadis ini dikatakan mun’kar bahkan dianggap maudhu’ dan tiada padanya nilai ilmiah yang boleh dipertanggungjawabkan)

“Dalam syurga ada sebuah sungai bernama Rejab, airnya lebih putih daripada susu, lebih manis daripada madu. sesiapa berpuasa dalam bulan Rejab, nescaya diberi minum air sungai itu”.
(Hadis ini juga dhai’f)

“Sesiapa berpuasa sehari dalam bulan Rejab, sama seperti ia berpuasa sebulan. Sesiapa berpuasa 7 hari nescaya ditutup daripadanya 7 pintu neraka Jahannam. Sesiapa berpuasa 8 hari, nescaya dibuka 8 pintu syurga”. 
(Hadis ini dha’if)

Perbahasan: Penentuan sesuatu hadis sama ada ianya sahih, hasan, dha’if dan sebagainya disebabkan oleh perawi (pembawa)nya. Ini memerlukan satu perbincangan yang panjang. Kita bersetuju bahawa apabila sesuatu hadis yang hendak disampaikan oleh seseorang penceramah, beliau hendaklah menyebut kedudukan hadis tersebut dan siapa yang meriwayatnya. Perlu dijelaskan di sini bahawa adalah tidak patut hanya disebabkan hadis itu dha’if, maka ia perlu diketepikan dan ditolak mentah-mentah. Hadis dha’if adalah tetap hadis dan ia bukannya maudhu’. Penilaian ulama terhadap perawi sesuatu hadis adalah berbeza-beza. Seseorang ulama hadis mungkin menilai hadis itu dha’if atau maudhu’ pada kajiannya sahaja akan tetapi kepada ulama hadis yang lain ia tidak begitu. Sekiranya seorang atau dua ulama yang menilai sesuatu hadis itu dha’if tidaklah sampai menjejaskan hadis tersebut. Mungkin di antara perkara ganjil yang terdapat di dalam hadis yang dianggap dha’if ialah besarnya ganjaran pahala yang dijanjikan apabila kita melakukan sesuatu amalan yang dianggap sedikit. Perkara ini janganlah dijadikan persoalan kerana ganjaran yang besar itu hanya pada anggapan akal fikiran kita sahaja tetapi ianya adalah kecil di sisi Allah SWT yang Maha Kaya dan Maha Pemurah untuk hamba-hambaNya yang sentiasa mencari dan mengharapkan rahmat serta keredhaanNya.

Selain berpuasa di bulan Rejab, kita dianjurkan memperbanyakkan berdoa’, solat sunat, berselawat, bersedeqah, beristighfar, membaca al-Quran dan berzikir. Dalam kitab Raudhoh Imam Nawawi ada menyebutkan “Malam awal Rejab mustajab doa’nya”.

Marilah sama-sama kita merebut peluang-peluang keemasan yang terdapat dalam bulan Rejab ini dengan memperbanyakkan amalan kebaikan. Namun begitu, setiap amalan mestilah bersandarkan kebenaran dan tidak terkeluar dari batas yang dibenarkan termasuk mengelakkan diri daripada melakukan perkara-perkara bid’ah.

Wallah hu’alam bissawab.

                             **********************************************


Jom sama2 kita rebut sebanyak mungkin ganjaran pahala yang Allah SWT tawarkan ni. Rugi sangat kalau siapa2 tak rebut kan? Moga Allah SWT permudahkan insyaAllah :D

Di kesempatan ini jugak, saya nak mohon maaf kalau ada tersalah kata, terguris hati, terlanjur perbuatan dengan seeeeemua orang. Kira 0-0 eh? Tak sampai sebulan lagi dah nak final ni. Uarghhhh.....Doakan saya & rakan2  supaya dapat lepas final exam bulan depan ni dengan cemerlang dan dapat jadi doktor muslim yang baik insyaAllah :D

Hari ni, 1 Rejab 1434H, genap 7 tahun arwah baba pergi. Tapi saya tak pernah rasa jauh dengan arwah. Arwah tinggalkan saya dalam suasana yang penuh dengan kasih sayang yang melimpah ruah dari sehari ke sehari. Sebagai anak bongsu, saya ada mama, opah, kakak, abang2, abang ipar dan dua orang kakak ipar baru. Termasuk anak2 saudara saya yang saaaangat momel. Hari tu masa diorang sampai kampung sempena cuti mengundi, saya tak ada kat rumah sebab pergi rumah arwah tok kat depan rumah. Bila saya sampai rumah dan bagi salam, si Nabil & Naim terus jerit "Su Nanaaa!!!" sambil lari & peluk saya. Wahhhh bestttnyaa!!! Dan bulan 8 ni insyaAllah dapat seorang lagi :D


Sekian.Jumpa lagi.Tata~

March 24, 2013

Al-Fatihah buat arwah Tok


Ahad, 24 Mac 2013.


Hari ini masuk hari ke3 arwah Tok kembali ke rahmatullah. Kehilangannya semakin dirasai. Doa sentiasa dititipkan agar rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman. Ameen Ya Rabbal Alameen


Jumaat, 22 Mac 2013
7.40 pagi

Pagi itu aku bersiap awal memandangkan kami ada study group. Kononnya ingin dibuat seawal jam 7.30 pagi supaya aku dan beberapa rakan lain yang berasal dari Kelantan dapat pulang ke rumah lebih awal hujung minggu ini. Aku peluk koleksi soalan2 past year dan buku Apley's orthopaedic, tergesa-gesa ingin turun ke bawah memandangkan aku sudah lewat hampir 10 minit. Sebaik sahaja tangan kananku memegang tombol pintu bilik, BB aku bergetar menandakan ada panggilan yang masuk. Mama.

"Nana kat mana ni?"

"Kat asrama."

"Eh balik la cepat." Suara mama mulai cemas. Nadanya sangat lain daripada biasa.

"Kenapa Ma?" Aku turut berasa cemas. Senyap. Mama tidak segera membalas pertanyaanku.

"Tok dah tak ada......" Suara mama sebak.

Tak ada??Minda aku cuba mencerna kata-kata mama. Sungguh, aku seperti menafikan berita yang mama sampaikan sebentar tadi. Aku terduduk di atas lantai. Aku tekan dada dan pejam mata sekuat mungkin. Innalillahiwainnailahirojiun...
Sendirian di dalam bilik, aku menangis semahu-mahunya. Beberapa ketika kemudian, aku mula sedar akan hakikat bahawa aku sudah kehilangan seorang nenek yang sangat aku kasihi. Aku kesat air mata yang masih berbaki. Aku sambar kunci kereta di atas rak. Begitu juga beg pakaian yang sudah tersedia di tepi dinding.

Saat enjin kereta dihidupkan, satu persatu kenangan bersama arwah mula bermain di mindaku. Sekali lagi, benteng air mataku pecah, mencurah-curah seperti tiada berkesudahan. Aku tunduk memandang stereng kereta. Ya Allah...Jadikan aku seorang yang redha dengan pemergian arwah. Ada kalanya, pemanduanku terganggu dek air mata yang mengaburi pandangan. Mujurlah jalan agak lengang pada hari minggu. Aku beristighfar banyak2. Aku sedekahkan surah Al-Fatihah buat arwah sebanyak yang aku mampu.

'I should come back earlier'. The sentence kept repeating itself in my mind while driving home. Sehari sebelumnya, aku sudah pun dimaklumkan tentang keadaan arwah yang semakin tidak baik. Memandangkan ada kelas revision pada malam tu, aku menangguhkan hasrat untuk pulang sebaik sahaja tamat kelas itu nanti. Namun aku menukar rancangan di saat-saat akhir untuk pulang keesokkan harinya sahaja memandangkan keaadan Tok semakin stabil. Namun, takdir telah tertulis bahawa Tok pergi menemui Sang Pencipta pada pagi Jumaat tepat jam 7.30 pagi. Dan inilah yang membuatkan aku sangat ralat dan terkilan kerana tidak sempat bertemu mata dengan arwah di saat-saat akhir hayat beliau. Kali terakhir aku jumpa arwah adalah pada hari Jumaat yang lepas.


  **************************************

Dari pintu rumah, aku sudah dapat menangkap susuk tubuh beliau yang sedang duduk merenung dinding, jauh menerawang. Nafasnya turun naik. Badannya nampak lemah. Wajahnya kelihatan sangat tidak bermaya. Beliau angkat wajah sebaik sahaja aku memberikan salam. Aku pasti beliau sedang tersenyum walaupun tidak dipamerkan secara zahirnya di wajah beliau. Beliau memang sangat gembira jika anak menantu cucunya datang melawat.

"Na kelik bilo?"

Itulah soalan yang sering beliau tanyakan setiap kali aku berkunjung ke rumahnya. Lemah suaranya. Tidak seperti 3-4 bulan yang lalu apabila kedatanganku disambut ceria di tangga rumah. Sejak 2 bulan yang lalu, beliau tidak lagi duduk di kerusi malas di tangga rumah setiap petang menanti anak, menantu dan cucunya datang berkunjung. Menapak ke bilik air yang hanya 3 langkah sahaja pun sudah tidak mampu dan terpaksa menggunakan kerusi roda, inikan pula ingin menapak ke pintu rumah yang tentunya lebih jauh.

"Tok gano hari ni?" Aku pegang kaki beliau. Aku urut perlahan-lahan. Beliau hanya menganggukkan kepala. Menurut Wae Long, dah 2 hari Tok hilang selera makan. Beliau hanya makan bubur nasi kosong sahaja. Itupun hanya 3-4 suap.

"Tok keno la make banyok sikit. Baru ada tenago lebih." Aku sengaja menceriakan suaraku.

"Tok make doh nasi sakni." Perlahan-lahan beliau menjawab. Kadang-kadang beliau bertanyakan itu dan ini. Aku gembira kerana sekurang-kurangnya beliau tidak hanya terlantar sahaja di atas katil dan masih mampu bersembang walaupun percakapannya tersekat-sekat dan perlahan.

Aku mula bangkit sebaik sahaja mendengar sayup-sayup bacaan al-Quran dari masjid berdekatan menandakan azan Maghrib akan mula berkumandang dalam masa terdekat.

"Mek nak kelik doh?" Begitulah keaadannya setiap kali aku atau sesiapa sahaja yang ingin pulang. Beliau seperti tidak mahu kami pulang dan ingin kami berlama-lama di disitu menemaninya.

"Aha. Nana kelik dulu deh. Tok jago diri. Nanti jupo lagi." Sekali lagi aku sengaja menceriakan suaraku. Tangan beliau aku usap seketika sebelum melangkah turun. Tidak sangka rupa-rupanya itulah kali terakhir aku mendengar suara beliau.


*************************************

45 minit kemudian, aku tiba di halaman rumah arwah. Kereta memenuhi segenap ruang tanah di hadapan rumah arwah. Aku lihat ada 2-3 buah kereta yang sedang mencari parkir. Seorang demi seorang menapak naik ke rumah arwah sambil disambut oleh Ayah Ngah dan Pak Cik Yie. Sayup-sayup aku dengar bacaan Yaasin dari atas rumah. Keadaan di situ waktu itu tak ubah seperti 7 tahun lepas sewaktu aku pulang dari asrama dengan berita pemergian arwah baba. Bezanya kali ini aku memandu sendiri di waktu pagi Jumaat dan aku sudah pun dimaklumkan dengan berita ini sebelum bergerak pulang. Berbeza dengan 7 tahun yang lalu apabila aku pulang menumpang saudaraku yang mengambil aku di asrama pada jam 1.00pagi malam 1 Rejab dan aku hanya dimaklumkan tentang pemergian arwah baba oleh mama tatkala aku menapak masuk ke rumah dengan diiringi bacaan Yaasin oleh saudara dan kenalan yang datang melawat.

Aku masuk melalui pintu belakang. Kelihatan ibu-ibu saudaraku sedang sibuk di dapur. Cik Wan menerpaku sebaik sahaja aku menapak masuk. Aku memeluknya erat. Air mataku jatuh mencurah-curah. Esakan kami bersatu. Begitu juga saat aku memeluk Wae Long dan ibu-ibu saudaraku yang lain. Cik Wan membawa aku ke ruang hadapan, ruang di mana jenazah ditempatkan. Hati aku sayu yang teramat sangat saat kain putih yang menutupi wajah arwah aku selak perlahan-lahan. Aku kesat air mata aku, tidak mahu ada yang tertumpah di atas jenazah nanti. Aku tatap wajah arwah, lama. Aku cium dahi dan kedua-dua pipi arwah sebelum menutup kain putih itu kembali. Sejuk. Aku beristighfar lagi. Ini merupakan kali kedua aku kehilangan insan yang sangat dekat dengan aku. Arwah Tok kembali ke rahmatullah 7 tahun selepas pemergian anak sulungnya (arwah baba). Dan Alhamdulillah arwah selamat dikebumikan betul2 bersebelahan dengan pusara arwah baba.

Walaupun pemergian beliau ditangisi, namun kami sekeluarga bersyukur kerana beliau pergi dalam keadaan yang tenang dan dalam keadaan kami yang bersedia menerima apa jua kemungkinan memandangkan kesihatannya yang tidak memuaskan sejak 2 bulan yang lepas.

Aku bersyukur kerana aku berpeluang menatap wajah beliau buat kali yang terakhir buat jangka masa yang agak lama sebelum pengebumian sementara menunggu ahli keluarga dari KL tiba. Aku berpeluang menjaga beliau sewaktu beliau dimasukkan ke hospital dulu. Dan yang paling tidak dapat dilupakan, aku berpeluang memandikan jenazah dan memohon ampun darinya sebaik sebelum arwah dikapankan.

Sesungguhnya pemergian arwah amat dirasai oleh kami sekeluarga, MCC terutamanya. Kalau dulu, setiap kali aku pulang pada hujung minggu, pasti sahaja akan ada kelibat arwah di tangga pintu rumahnya, mengangkat tangan kepadaku sebaik sahaja aku lalu di hadapan rumahnya menuju ke rumahku. Biarpun pandangannya kabur untuk mengecam pemandunya namun beliau kenal dengan kenderaan milik anak cucunya. Pasti sahaja mulutnya riuh bercakap dan bertanyakan itu dan ini. Wajahnya pasti ceria setiap kali rumahnya riuh dengan suara cucu cicitnya apabila kami berkumpul beramai-ramai terutamanya musim2 perayaan, perkahwinan, family day dan sebagainya.

Kali terakhir beliau menghadiri majlis perkahwinan cucunya adalah 6 bulan yang lepas. Namun beliau tidak sempat untuk menghadiri majlis perkahwinan cucunya yang ke 5,6,7 dan 8 pada minggu hadapan sehingga bulan 6 ini. Beliau juga tidak sempat bbermain dengan cicitnya yang ke 7 yang dijangka lahir pada Ogos ini. Namun siapalah kita untuk melawan takdir Allah SWT. Sesungguhnya perancangan-Nya adalah sebaik-baik perancangan.

Semoga rohmu tenang di sana, wahai nendaku yang kucintai.....
Kami redha dengan pemergianmu.....



   Al-Fatihah...



March 18, 2013

9 weeks!


Orthopaedic  : 2 weeks left
Psychiatric     : 2 weeks
Resuscitation : 1 week
A&E             : 2 weeks
Anaesthesiology : 2 weeks

TOTAL : 9 WEEKS!!

Only 9 weeks + 2 weeks (study leave) left before our coming final exam on 9th June 2013.
The exam schedule already come out
9th June            : MEQ 1 & 2
10th June          : OSCE 1 & 2
11th June          : MCQ 1 & 2
16th-18th June  : 1 Long Case & 3 Short Cases

Waaaaaa....I'm going to end my undergraduate status soon (InsyaAllah...)
O Allah, please make everything easy for us
Grant us with better knowledge  and skills to become a safe doctor later

February 23, 2013

Hati mesti mau kuat beb!


Hari tak selalunya cerah
Cuba kau tengok, kalau pagi panas elok
Tak semestinya petang tu tak hujan
Kalau hari ni kau ada kat atas
Tak menjamin esok hari kau tak akan ada kat bawah
Sebab tu lah
Hati mesti mau kuat beb!


Hari ni kau jatuh
Cuba kau bangun balik
Luka sikit tak apa
Biar berdarah sekalipun
Yang penting, kau gagah dan bangkit semula
Jadi, untuk bangkit
Hati mesti mau kuat beb!


Kau nangis bila kau jatuh
Kau mengadu dekat Tuhan
Kau kata ini semua tak adil
Apa laaaa kau ni...tak baik tau
Tapi Tuhan tak marah pun bila kau cakap kat DIA macam tu
Sebaliknya DIA bisik kat corong telinga kau
"Dan janganlah kamu merasa lemah dan jangan pula bersedih hati sebab kamu paling tinggi darjatnya jika kamu orang beriman" - Al_Imran : 139
 Dan dan je air mata kau meleleh kan
Sebab tu, apa pun yang jadi
Hati mesti mau kuat beb!


Kalau hari ni kau ada kat atas
Jangan sekali-kali kau sombong
Allah SWT tak suka tau
"......Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong dan membanggakan diri" -Al_Hadid : 23
Fitrah manusia, mesti ada je hal yang nak dibanggakan
Jadi, nak elakkan penyakit riak, bongkak, sombong bagai tu
Hari mesti mau kuat beb!


Setiap kali kau rasa susah hati
Kau pergi dekat DIA kan
Saat orang tak nak dengar apa kau cakap
DIA tetap setia dengan kau
Sebab DIA dah pesan,
"Wahai orang-orang beriman. Mohonlah pertolongan kepada Allah dengan sabar dan solat. Sungguh Allah beserta orang-orang yang sabar" -Al_Baqarah : 153



Pendek kata, apa-apa hal pun
HATI MESTI MAU KUAT BEB!


nota 1 : maaf atas gaya bahasa yang terlalu mengikut arus kemodenan semasa
nota 2 : tukarkan 'kau' kepada 'aku'
           
Ya, ini kisah 'aku'!





February 2, 2013

Story of Kids Posting


Actually I'm thinking of writing this entry month ago but no time (typical answer to replace the word 'lazy' :P ) Hmmm...

Paediatric Posting
I enjoyed the posting very much! (which I think only some would agree with me)
I loved everything about this posting.
Just name it. The specialists. The registrars. The MOs. The HOs. The staff nurses. The parents. The kids themselves. The environment. The diseases as well. The rotations that we have to go through. Ward rounds. Case presentations. Log book. So called 'brain wash' sessions. And also my teammates.

I am so glad to mention here that all the paediatricians are SO NICE! No doubt. They are willing to help you anytime, anywhere. Their words are really comforting (maybe because they works with kids which are soft in nature?). They teach you clinical things, they 'scold' you but in the same time, they put some motivation words that give you the inner strength to move on as a medical student towards the end. That was what I realized (I didnt know about the others).

Tapi...

Tapi...

Tapi...

'Ku sangka panas hingga ke petang, namun hujan di tengah hari'

Everything went smoothly until my exam day T______T
It totally ruined my excitement.
There are 2 things that I'm really scared of when it comes to exam.

First, 'blackout' in the middle of exam!
You are pretty sure that you know the answers of the questions being asked by examiner but somehow, you unable to find them as they are scattered somewhere in your brain OR if it is there, it doesnt want to be spoken out. Goshhhhh and it happened to me *insert frustated icon here*

Second, misunderstood the instruction. Arghhh...dont want to elaborate more. *again, insert frustated icon here*

My beloved supervisor, Prof Nik said when he asked me how was the exam, "It's ok if you couldnt perform well in end posting exam provided that you know where and what is your weaknesses.Then, you will try to improve it. Your aim is Professional Exam. Year 5 is not like Year 4. In Year 4, you failed the posting, you have to do remedial or repeat the whole year. But in Year 5, it's not like that. It's just carry forward mark for your Pro 3."

See, I told before right? Paediatricians' words are really comforting.

Suddenly I felt guilty. I know I can do much better than this. I really didnt want to disappoint my doctors but I already did. I hope for the second chance but we know, it doesnt always come.
And I accept whatever the result is going to be.

Yoshh hang on Nana! Be a fighter!





The picture above is not me of course. This is my friend (refuse his name to be revealed) who did ET (exchange transfusion) during oncall in NICU a night before i did. FYI, there is a baby on the cot. We draw abnormal blood from the umbilical artery/vein and exchanged it with the normal blood. It is the management for baby with severe jaundice. Ohh btw, the clock there is not just a reminder of time but a very important tool here because we need to draw the blood slowly in 1 minute. I managed to do umbilical catheterization also!Yeaa

*no picture of mine because was busy drawing the blood as Dr Syed left me alone to finish the 15 cycles :p *

January 29, 2013

'How can you be so positive in life?'


Someone asked me that question.

I simply answered, "Because I strongly believe in Allah's plan..."

To be continued.....