CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



October 29, 2012

Bas Oh Bas



Cakap pasal bas, teringat kat my ex-roomate sebab dia pernah letak nama facebook dia 'Bas Sekolah'..sengal ke tak sengal tu??aishhh ninon ninon!

Talking about bus, actually I just arrived from KL this morning after total 12 hours of tiring yet peaceful journey by bus! Naik beku lutut cheq tau dak?Pasai pa?Pasai sejuk laaaa! Melilau mata ni duk cari mana laa pergi nya butang aircond  kat atas kepala ni. Kerusi yang depan ni ada pulak. Langsung x jumpa, jadi tahan je la. Merengkok macam beruang kutub yang tengah berhibernasi dah rupanya.

12 jam!3 jam tunggu bas + 9 jam atas bas.
Bas sepatutnya sampai pukul 10pm. Tapi gara2 kesesakan lalu lintas yang maha dasyat pada musim perayaan aidiladha kali ni, bas sampai 3 jam kemudiannya. Manusia punya la ramai kat Hentian Putra tu. Agak2nya kalau pakcik makcik yang ada COPD, mampukah mereka bertahan dalam suasana stesen bas yang limited of oxygen tu? So a very sincere question to whom it may concern, 'Bila nak naik taraf Hentian Putra pulak?' :p

 Oh by the way, tahun ni kami sambut Hari Raya Aidiladha di KL. Rumah akak di Cheras. Perancangan di saat-saat akhir. Habis je kelas Radiologi petang Khamis, terus zassssss. Alhamdulillah pagi raya memang cukup kami 5 beradik, mama, opah, menantu  mama 2 orang dan cucu mama 3 orang. Sempat ambil gambar keluarga sebab sebelum ni tak pernah cukup gara2 Uni yang selalu 'hilang dalam misi ketenteraan; even masa wedding Imi bulan lepas tu pun, dia tak dapat hadir sebab ada kat pulau nun jauh di sempadan Sabah :p Nak dijadikan cerita yang agak tragis, gambar tu lesap sebaik sahaja kami pulang beraya dari rumah Che Nah di Seri Kembangan. Hipotesis kami kuat mengatakan bahawa Inas Sofea yang secara tidak sengaja telah men'delete' gambar tersebut dari  DSLR Aju. Apo nak dikatoo? Sob3...Nak tanya pun bukannya si kecik tu faham :p

A big applause and thank you to my big brother sebab sanggup tunggu 3 jam sampai bas datang. Risau jugak la kot2 nanti adik bongsu ni kena culik ke apa ke kan *nauzubillahiminzalik*. Tak pon takut nanti kena marah dengan mama :p

Sampai USM pukul 9.45 pagi. Sah2 la ward round dah on masa tu. So my intention was to skip ward round. Sampai bilik, terus gosok baju untuk pergi kelas yang seterusnya dengan Prof Wan. Tup tup Cikah bbm kelas tak ada. HAHAHAAAA *evil laugh* Memandangkan kelas petang ada 4 jam lagi, jadi saya sambung gosok baju untuk esok, lusa dan tulat, pergi Che Din untuk print dan fotostat koleksi soalan2 tahun lepas, beli makanan, makan, mandi, usha Beautiful Nara dan tidur! *wink wink*

Oh case untuk write up tak ada lagi! Logbook kosong lagi! Saya tak nak kena marah dengan Pengarah Kampus :(

Berfikir, di manakah harus saya sambung housemanship course saya? Dekat dengan kampung atau jauh dari kampung?

October 14, 2012

District Posting

DISTRICT
Medical
O&G
Paediatric
Surgery
Orthopaedic
Psychiatric
Resuscitation
A&E
Anaesthesiology

Senarai posting saya untuk Tahun 5.5 minggu DISTRICT posting dah pun berakhir Khamis lepas Alhamdulillah. Ramai yang ingat posting ni adalah posting main2 sebab posting minor. Seniors siap pesan lagi boleh jalan2 pergi rantau Panjang sebab masa free banyak. Kami pon apa lagi memang set mind laa nak main2 je. Sekali bila dah minggu nak exam, kalut semua bukak buku. Mana nak penuhkan logbook lagi. End up dengan jawab exam ntah apa2. Its me laaa. Heh!~

By the way, District Posting sebenarnya merangkumi 2 speciality; Community Medicine (2 minggu) & Family Medicine (3 minggu). Hahh ramai rupanya kawan2 yang posting lain tak tahu jadi meh nak habaq mai.

Minggu pertama posting Community Medicine memang jalan2 *thumbs up*. Dah la baru start sem. Habis cuti, dapat 'cuti' lagi. Hek3. Group saya join PKD Tanah Merah. Yaay its my hometown! Join pegawai kesihatan di sana buat kerja. Pergi Bukit Bunga, masuk sempadan Malaysia-Thailand, jungle trekking, main air terjun bla2. Dah macam group picnic dah. Minggu kedua dah masuk wad Hospital Pasir Mas. Alaaa sunyinya hospital sana kalau nak dibandingkan dengan HUSM tapi best la sebab tenang je. Wad pon ada 4 je. Doktor2 sangat awesome!

Minggu pertama & kedua untuk posting Family Medicine, kami masuk Klinik Kesihatan Tendong. Basically, district posting is to teach us how to approach patients in primary care setting. For example, a patient come to you with joint pain. Is it serious? Or going to be serious?So you should know what to diagnose, what to give to the patients and when to refer them to secondary or tertiary centers (if need to do so). To those who are going to do District posting later or later, khatam buku John Murtagh ok! All common illnesses seen in primary setting ada dalam tu. Haahaa I nak exam baru perasan kewujudan buku tu. Ceh!~

Kat KK, kami boleh act jadi doktor betul2. Siap boleh bagi prescription lagi. Hak3. Berlagak! Boleh pergi sekolah untuk cucuk imunisasi HPV. Boleh buat2 muka garang supaya budak2 takut :p

In short, District posting memang best sebab boleh lari sekejap dari hiruk pikuk HUSM. Muahaahaa. Sekurang2 nya apa yang kami belajar masa posting ni sangat2 lah berguna untuk kami masuk Medical posting miggu depan. Ubat apa nak bagi, dose ubat, counsel patient, acute management bla2. Dan dapat duduk serumah dengan kawan2 satu kumpulan. Tidur setilam, makan sama2, isi logbook sama2, tengok drama Adam & Hawa sama2 (erkk?) :p

Tapi ada 2 perkara yang tak best. Investigate Presentation & EBM. Kena main dengan SPSS! Benda yang paling tak seronok dalam dunia :(( Tapi kan EBM jadi best sebab group kecil kami jadi best group!Muahaaahaa. Tak sia2 tukar case last minute dari Hypertension ke Anaemia in Pregnancy. Ok saya
tukang taip je!:p



 Sawadikap kap pun kapppp
See?See?Welcome to Malaysia!

 In front of friendship bridge Malaysia-Thailand


 Outpatient + HPV immunization
Hari lain2 tapi tudung 'ter'sama laaa hampeh!~



Minggu depan dah masuk Medical posting!Ok bai

*End this entry with a HOOREYYY sebab Kelantan goalllll!!!!!!!!