CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



November 25, 2011

That bond - shower it with love & sincere

tiada dalam gambar : ninon

 Hari ini ulangtahun pertama The Topies
It's the times we're so crazy
That people think we're high
It's the times we laugh so hard
We cant help but cry
It's all the inside jokes!
It was a night when we promised and made a wish to pass Pro 2 and proceed to 4th year together
Alhamdulillah He granted our do'a and here we are!
Today lets renew the wish
May Allah SWT strengthen our heart to face any of His test He give us
Yes this year might be tougher than before
InsyaAllah,with God willing..
Together we pass all 4th year postings and move to final year
Jom angkat tangan and lets ameen together
Ameen ~ ~



not in the photo : tini & dee
 Yes it is SGG!
We knew each other since primary school
And Alhamdulillah,the bonding is still there
How time flies,right girls? 
Friendship is like standing on wet cement. 
The longer you stay, the harder it's to leave
And you can never go without leaving your footprints behind.
Dear,do remember our promises! 
Btw,cepat!Sape nak booking tarikh kahwin dulu neh??!




My best buddy ever after.
Orang kata kawan sampai mati!
Thank you Allah by sending her to me
9 years of friendship
And yes,there had been a lot of bad stuff in between
But none of that matters right now,okay
You need me,I'm there.Anytime,anywhere
You helped me through problems
Through things good and bad
You helped me keep smiling when I was sad
You made me stay strong with your words
You are wonderful person with good heart to lend
And I want you to know that you will always be my BEST FRIEND,Lamat!
Btw,my silence didnt mean that you are forgotten
And 1 more,cepat2 la kahwin weyh.Seriously tak sabar nk make nasi minyok mu 2 ore :P



To all my dear friends
Do you guys really know who are so-called friends actually?
They are...

Someone who changes your life just by being part of it. Someone who makes you laugh until you can't stop. Someone who makes you believe that there really is good in the world. Someone who convinces you that there really is an unlocked door just waiting for you to open it. This is forever friendship. When you're down and the world seems dark and empty, your forever friend lifts you up in spirit and makes that dark and empty world suddenly seem bright and full. Your forever friend gets you through the hard times, the sad times and the confused times. If you turn and walk away, your forever friend follows. If you lose your way, your forever friend guides you and cheers you on. Your forever friend hold your hand and tells you that everything is going to be okay. And if you find such a friend, you feel happy and complete because you need not worry. You have a forever friend, and forever has no end.

Luckily I find you in my journey of life!
And I will never let you spill away
Stay with me okeh..Hiii


*this entry specially made for ALL my beloved friends,regardless you are in the photos or not (not because I got cake from you as well..hee) cause I'm really thankful to GOD to have you in my life.You are appreciated,really!Hugs and kissess from me :: Wan Zuliyana Irmi ::

November 24, 2011

1 year older

Alhamdulillah..Naik satu tahun lagi
Alhamdulillah..masih sihat walafiat
Alhamdulillah..masih berupaya nak tengok alam Tuhan
Alhamdulillah..masih berpeluang nak hirup udara Allah SWT
Alhamdulillah..masih dikelilingi insan2 tersayang
Alhamdulillah..masih dapat kecapi 2 nikmat utama-Nya
Nikmat Iman & Nikmat Islam


22 tahun sudah
Andai nyawa dijemput Ilahi tika ini
Sediakah diri?

Kalau dulu,mmg teruja setiap kali sampai 24 November
Lebih2 lagi masa kecil2 dulu
Ada kek,ada belon,ada hadiah
Ada kawan2 baya 5-6 tahun ramai2 nyanyi lagu 'Happy Birthday'
And till my age of 21,I realized that the date had always became a memorable one!
Like today,of course.
It is just that no cake laa and so-called-birthday stuff,balloon etc2
No big deal,I'm a BIG BIG girl already..hek3
Thank you so much for all the wishes!
Really appreciate every word,text,do'a for me.
Really2 appreciate and thankful to God
May the same do'a goes to all of u as well keh
Lets ameen together ~~


Once again
22 tahun sudah
Andai nyawa dijemput Ilahi tika ini
Sediakah diri?
Oh Lord,guide us to the right path!
Jangan Kau pesongkan hati kami sesudah Kau berikan kami petunjuk.
Dan jadikan kami hambaMu yang sentiasa istiqamah di jalan redhaMu




وَقَالَ رَبُّڪُمُ ٱدۡعُونِىٓ أَسۡتَجِبۡ لَكُمۡۚ إِنَّ ٱلَّذِينَ يَسۡتَكۡبِرُونَ عَنۡ عِبَادَتِى سَيَدۡخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ
"Dan Tuhan kamu berfirman: Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk Neraka Jahanam dalam keadaan hina"

November 13, 2011

"Kalau ada..."


sambungan ayat pada entry

"Kalau ada......bawakla balik jumpa mama"

ayat ibuku sewaktu kami sedang enak menikmati ubi kayu rebus cicah ikan kering
kunyahanku terhenti
hampir tersedak aku dibuatnya
nasib sahaja sisa2 ubi tadi tidak tersalah masuk ke trakea
jika tidak,sia2 sahaja dapat pneumonia
tiada lagi enak rasa ikan kering di hujung deria rasaku
tiada lagi lembut ubi kayu yang menyentuh esophagus
akhirnya ketawa kuhamburkan
seperti menutup malu lagaknya
tegang rasa orbicularis orisku

dan kata2 ibu kubiarkan sahaja
tiada jawapan!



*belum masanya lagi maa...:))*


November 12, 2011

To my only one very special lady

 my homemade chocolate cake for my mama
agak messy ye.1st time cuba coret2 atas kek


 And her present.apa isi dalamnya,kami adik berdik je tahu.hiii
The poem,of course,specially dedicated to her :)


We love you Mom
Thank you for raise us up until we become what we are now



aku masih ingat lagi..suatu hari waktu kami pergi menziarahi pusara arwah baba yang menjadi rutin kami setiap pagi Jumaat,mama ada berkata sesuatu...ketika itu kami sedang mencabut rumput2 yang tumbuh meliar di sekitar pusara arwah...

"lepas baba meninggal,mama masih ada utk bersihkan pusara baba..tapi bila mama meninggal nanti...."

kata-kata mama terhenti di situ..tapi aku sangat arif maksud yang ingin mama sampaikan..anak2nya jauh dari mata,atas tuntutan kerja...hanya sesekali pulang ke kampung...maka selama kami tiada di kampung,siapa yang akan menziarahi pusaranya kelak?siapa yang akan sedekahkan bacaan Yaasin dan tahlil di sisi pusaranya kelak?siapa yang akan mencabut rumput2 hijau di sekeliling pusaranya kelak?

aduhh!bagai ada sembilu tajam yang menusuk dasar hatiku tika itu..air mataku bergenang..jiwaku sebak..aku menangis dalam hati..sungguh!aku tiada jawapan utk soalan itu...lebih tepat lagi,jawapan yang terbaik yang boleh aku berikan kepada soalan mama
masa depan,kita tak tahu apa yang akan berlaku...namun aku tekad,selagi hayatnya dikandung badan,beliau akan menjadi keutamaan kami adik beradik..Alhamdulillah di usia 58 tahun,mama masih sihat,cergas..orang kata mama awet muda...insyaAllah moga my akak & me mewarisi awet muda mama tu..hiii

semoga mama sentiasa sihat,ceria & bahagia di samping kami semua ye ma!
semoga mama sentiasa dalam lindungan & rahmatNya
semoga Allah SWT permudahkan segala urusan mama dunia & akhirat
InsyaAllah
Ameen
~(^___________<)~Y


November 11, 2011

Kalau aku seorang chef...

cik wan : bestnyerr nanaaa! *sambil jilat sudu*



imi : pandai nana buat sauce









 anis : naaa!sedapnyee


 aju : macam secret recipe dah naa


 tini : naa,order satu utk raya ni ye


 saya : masin!! :p


 *btw,masakan ini menggunakan susu cair instead of santan.sihat!*





 opah : manis!


 *suka kombinasi colour ini :D*


 akak : ini memang kepakaran nana!


 nabil : alaa telur jer? :p





mama : sedapp!


************************************

antara air tangan saya
of course la tak sehebat kalian kan?
saya ni jenis malas ke dapur
biasalah budak masuk asrama umur 13 tahun *alasan*
sekarang ni je saya macam 'eh sampai bila aku nak jadi tak tahu masak ni?'
maka saya pun mula lah belajar2 campak apa sahaja bahan ke dalam kuali dengan harapan menjadilah ia suatu makanan yang boleh dimasuk ke dalam perut

yang paling syok kan bila dapat hidang tetamu yang datang ke rumah masa raya Aidilfitri hari tu dengan air tangan saya sepenuhnya
menu SOTO - pertama kali buat dan memang dah lama teringin nak buat
~(^_________________________^)~

mood : teruja tengok MasterChef Malaysia

November 8, 2011

More than just being a Doctor

You know what...
At this moment,I'm thinking of something that I can rely on in my future
Not just becoming a good DOCTOR (InsyaAllah less than 2 years more to go)
*this more towards my career la..put aside about future baitul muslim first..I'm not ready yet to talk about it la :p*

I dont want to just be a doctor
Yang pergi kerja pukul 6 pagi
Serve sick people that need my treatments
Doing all the duties as a doctor
Then balik petang
Kalau oncall,duties drag sampai malam la
*please please jgn salah sangka my statement di atas about doc's job..dead me kalau doctors2 out there terbaca...of course la the job is a long listed duties..I just summarized them la..

What I mean is that
I dont want to dedicate my whole life to just ONE particular job or career
Because in this world,there are sooo many things that can be explored

One example ok..
You know Dato Dr Sheikh Muszaphar Shukor?
Of course la everybody knows right
He is a doctor..ORTHOPAEDIC doctor ok!
The toughest line in medicine,I beg!
He is also a model
And a bussinessman (work out on a restaurant with his famous partner,if I'm not mistaken)
And of course an astronout
So in short,he is a..
DOCTOR,MODEL,BUSSINESSMAN & ASTRONOUT
Dan kalau you alls ikuti perkembangan beliau sejak beliau mula2 terpilih sebagai calon angkasawan dulu (i follow ok),banyak lagi yang beliau lakukan..
One of his statement that I remembered since 4 years ago..
"Saya cukup pantang kalau ada yang cakap masa 24jam tak cukup untuk buat semua benda"
Dan beliau huraikan la kenapa beliau cakap macam tu and sentuh sikit2 about his daily routine from 5AM until 1AM...and he love it!
When I heard that,I was like.."Oh man!Who is he actually?"
And mula la kita ni pun berazam nak jadi macam beliau,nak buat macam2 benda dalam satu hari
Tapi sampai sekarang,hampeh..
Schizoprenia from definition till management pon,sampai sekarang duk luar tangan :p

So the conclusion for this entry is...
I WANT MORE THAN JUST BEING A DOCTOR
And I'm struggling towards it
Semoga dipermudahkan oleh Nya
InsyaAllah

Till meet again
Daaa~~!



btw,is this an example of form of thinking -flight of ideas- that been asking repeatedly in MSE especially when you clerk a psychiatric patient??Oh I hope not!


November 4, 2011

sambung yang semalam

Masih nak cakap psl semalam lagi

'TOLONG JANGAN BUAT KERJA LAST MINUTE LAGI BOLEH??'

Hari ni kelam kabut sangat
Gara2 clinical report last minuteitu
Saya memaksakan diri ponteng kelas IDA pagi ni
DAMN!
Pukul 9 dah terpacak depan Unit Rekod Perubatan
Ya!Saya baru nak trace result utk masukkan dalam report :p
Report utk dihantar sebelum pukul 1pm

3-4 kali ulang alik PPSP-asrama-kedai Che Din
Dah settle semua,baru teringat borang kuning report + borang clinical elektif tak isi lagi
Kelam kabut lagi
Isi macam ribut taufan


Tapi sekarang saya dah ada di rumah.Weee!
Sampai jer rumah ~3.30pm,terus ZZZZ


Ok sekian.
tak pe kalau anda tak paham
entry ini memang tak ada motif
btw,SALAM AIDILADHA!

November 3, 2011

It's an uphill climb

It's 5.35am and I'm still awake..
What the hell??
Ahh.....biasa lah ni
Tak medical student la kalau tak stay up sampai pagi macam ni kan
Bersedia utk oncall sampai 6 pagi bila dah masuk posting O&G nanti la ni kiranya
Cehh :P

I learn something tonight or maybe I can say 'this early morning'

'TOLONG JANGAN BUAT KERJA LAST MINUTE LAGI BOLEH??'

Yes.I talked to myself.
Padan muka.Rasakan.Siapa suruh baru nak start buat history taking malam ni kan??
Identification data till prognosis - it's a long journey!
Deadline esok!
Padahal baru je lepas baca notes dari Dr Harlina Siraj.


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 7 - Do not procrastinate, submit assignments before deadline. Do not postpone till the very last minute, no matter how tempting it is to delay. Put in your best effort in everything you do. Be exceptional, not just a mediocre!

Ok!Subuh dah masuk.Surau yok!


stress la sangat kan.abeh keluar hallucination bagai :p