CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



August 17, 2011

Ramadhan 16 : Sanah Helwah!

16 0gos 2005
Hospital Pakar Ampang Puteri

Hari ini ulangtahun kelahiran budak ini yang ke-6 tahun.Weeee...sudah 6 tahun rupanya kamu bil-bil.You make me feel old la dear..opss no!Matang,is the right word maybe.

Teringat saya 6 tahun dulu,when I first got the news that I already hold a title 'aunt'!Masa tu ting.4,dalam kelas Biologi cikgu Ghazi kat makmal.Cikgu Razuki (cikgu yang paling rapat dengan mama sbb mama dulu AJK PIBG) masuk dan datang dekat meja saya."Kakak awak dah bersalin.Mak awak telefon tadi."Saya yang separa terkejut masa tu rasa macam nak lompat2 je sebab excited sgt.Ye la saya kan yang paling bongsu,jadi ini pertama kali lah saya terima orang baru dalam keluarga.Nak kata excited tak excitednya,balik sekolah tu saya tak pergi lunch pun kat dininig room,terus pergi phone booth,telefon mama.Mama kata nama baby tu Izz Nabil.Saya ni dalam hati,'apa ke pelik sgt nama tu.Nabil ok lg la,yang Izz tu'.Rupa2nya maksud Izz tu....alaaa lupa pulak :p


 When he was 1 month ++

Lepas habis pantang ,akak decide nak tinggalkan Nabil kat kampung buat sementara waktu sebab akak ada exam,ACCA.Lagipun,anak pertama kan,tak biasa lagi.Lembik lagi,katanya.Maka tinggallah Nabil di kampung selama 4 bulan.Selama itulah,ibu dia akan balik kampung every weekend,without miss!While his father balik every fortnight.Akak siap pesan lagi tak mau tengok satu pun bintik merah hasil gigitan nyamuk kat badan si Nabil ni.Amboihh demand nampak.Tapi apakan daya,kalau dah namanya kampung kan,tak boleh lari punya.Jadi,bila ada je nyamuk gigit,mulalah kami kalut sapu Vicks la,minyak merah la nak bg cepat hilang kesan nyamuk gigit tu.Dan selama itu jugalah,bil telefon akak melambung tinggi setinggi gunung everest (kot) sebab setiap masa telefon bertanyakan khabar si kecil ni.Kadang2 saya terpaksa geletek si Nabil ni atau lebih kasarnya cubit untuk bagi budak ni keluar suara supaya ibu dia dapat dengar bunyi dia mengekek dalam telefon.Ye la,masa tu kawasan rumah kami mana ada lagi 3G ni.Tak ada la lagi video call semua ni.


 
Majlis cukur jambul

Hujung tahun 2005,masa Nabil umur 4 bulan lebih,akak bawa Nabil balik KL.Dah ready nak handle baby,katanya.Maka,air matalah sebagai mengiringi pemergian Izz Nabil ke kota raya tempat lahirnya.Arwah baba siap letak gambar Nabil besar2 sebagai wallpaper lappy beliau.Mama and opah pulak setiap masa sebut nama Nabil.

Sejak itu,Nabil hanya sesekali je balik kampung (means akak tak tinggal dia kat kampung la).Kerap jugaklah kami ke KL sebab arwah baba/mama ada urusan kat sana.Sambil2 tu,dapatla ubat rindu kat budak ni.Tapi bila arwah baba meninggal,akak tak sampai hati pulak nak bawak Nabil balik KL.Maka ditinggalkanlah Nabil di kampung.Sebulan jugakla.Untuk kami buat penawar bila tengok keletah Nabil.Terubat sikit kesedihan dengan pemergian arwah.


Arwah sempat main dengan cucu dia few weeks sebelum dia pergi

 Bak kata arwah baba,Nabil ni joker.Dia pandai buat lawak.Mimik muka dia pun dah boleh buat orang ketawa.And I have to admit that this boy was soooo adorable.Dan saya pulak memang suka usik dia.Boleh dikatakan saya pembuli no 1 dia lah.


 Saya suruh dia ambik mike dalam laci dan nyanyi..terpinga2 budak ni jadinya

Saya suruh dia buat mulut muncung

~ 1 year old 
 Saya suruh dia buat2 tidur
Saya suruh dia kerutkan hidung dia
Saya sorokkan botol susu dia
Saya gentel2 pipi dia


                                                
  He was soo cute with his first baju melayu

  
3 years old

 Dari tahun pertama sampai tahun ke-4,I always available for his birthday celebrations.Banyak woo hadiah dia dapat!Ya!Su Nana jeles bil :p


 
His 3rd birthday celebration
Tepi kolam kat apartment Aju

                                           
 His 4th birthday celebration
Yang ni paling banyak hadiah dia dapat
Mostly adalah accessories Ben 10 yang dia dapat
Baju,jam,beg..kek pon Ben 10!

And now he is 6 already.Dah ada 2 orang adik dah pon.I can see their brotherhood.Nabil ni agak lembut sikit.Hati dia soft.Bila ibu dia marah dia,dia diam je.Kalau ibu mintak tolong dia jaga adik2 dia,yes dia boleh tengok2kan.There was one moment that caught my eyes.Hari tu Naim nangis kuat sangat sebab kena cekau dengan Inas.Dah la kuku Inas tu tajam.Mana tak sakit kan.Perlahan2 dia pergi kat Nabil."Nabil...Nabil.."Dia mengadu sambil nangis esak2.Kesian pulak saya tengok,Nabil masa tu tengah main game,Dia pun lepaskan game tu.Dia tepuk2 bahu Naim,gosok2 belakang adik dia."Naim...dah2.."How sweet,wasnt it?


-naim-inas-nabil-

 
Haaaa...aunt dia pon nak enterframe jugakkk...
So my wish to him
HAPPY BIRTHDAY TO MY DEAR NEPHEW
MAY GOD ALWAYS BE THERE FOR U
BE A GOOD BOY TO YOUR PARENTS (also your one and only cute mak sedara ni)
BE A GOOD WORSHIPPER
BE A GOOD CITIZEN (wah sudah jauh merewang ni..budak tu baru 6 tahun kot)

sayang kamoo...mmuah2
-Su Nana-





August 13, 2011

Ramadhan 13 : Sharing is Caring (^.^)Y

Few days ago,a good friend of mine did mention one thing.
"Rather than reading useless blogs/chitchatting,it's good that if we can maximally use our time in this Holy month of Ramadhan by doing something beneficial."
No offense okey?It's true indeed!
(risau jugak kalau2 that 'useless blog' was referred to mine..hiii)

I love diary and I love to write in it.I express my emotions,my bad feelings,my flower thoughts,my love thingy in it and I'm sure by now,it knows me very well.All this started few years back,when I was in standard 6.See?How young I was at that time but already knew how to play with the emotion stuff.Matang sudeyy :)And now it has been almost 11 years!That's mean I got 11 books as diaries in my wardrobe.Alamakkkk malunya saya kalau ada orang jumpa and baca all my wordings tuuu...Rasa macam nak buang tapi sayang kottt...Harta karun tuuu!

Segala benda mak nenek saya coretkan kat dalam tu.Terbeli nasi goreng masin kat kedai pun saya tulis.Kena usik dengan seniors kat tangga pun saya bagitau incik diari.Gaduh dengn si A,cikgu silap eja nama saya,kena marah dengan mak cik cleaner,dapat love letters ehem ehem lagi la saya eager nak cerita kat incik diari.

Because of my obsession towards diaries thingy,some of my friends did  give me diaries as birthday presents.Lamat,Oin...they are very good friends of mine and they know my silly part!Ahhh...tiba2 rindu kalian :)

Kalau zaman2 sekolah dulu,I tried my best untuk tulis diari hari2 but by now..with all the medical books in my desk plus yang tersusun canntikkk je tanpa diusik atas rak ditambah lagi dengan patients' clerking,I have to accept that I have very limited time to continue my obsession towards diaries.Tapi kalau dah namanya obsession,supposed that it will not fade by hard times,right?Yess!And that is the reason why When It Talks being born!

With this blog,I change my way of writing towards something beneficial,to me and the readers.Bukan diari tetapi lebih kepada perkongsian.I love to read (buku medik jauh sekali ;p).Buku motivasi,ilmiah,novels,newspapers,articles,blogs etc2.And I love to share.Share what I have read,my thoughts,my perceptions.Tapi saya tak pandai nak bercakap,tak pandai nak beritahu orang lain pandangan saya,apa yang saya rasa (that's my bad).And here comes the role of my blog.Walaupun tulisan saya tak bagus pun tapi sekurang2nya saya puas.And I would be very2 appreciated as u like and get something from my writing."People might forget what u say to them but people wont forget how u make them feel".

I write what I think at that moment.If something popped up in my mind and I have the access to internet,surely I will directly post it.Till now,there is no-draft-thingy.Sebab nanti macam basi je kan kalau tak post terus.All posts here memang telus lahir dari hati dan perasaan saya (ceewahhh) so ampun maaf saya pohon kalau ada hati yang terguris dengan tulisan saya ni.

Ilmu yang kita ada bukanlah Allah kurniakan untuk kita seorang sahaja tapi untuk dikongsi bersama orang lain.Dan saya percaya jika kita berkongsi benda yang baik,insyaAllah perkara yang baik itu akan lebih sebati dengan jiwa kita sedikit demi sedikit.Maksudnya kalau saya berkongsi tentang indahnya SABAR,maka insyaAllah sifat sabar itu akan tertanam dalam diri saya dan saya sendiri akan dapat merasai indahnya sabar itu!And all this actually more towards self reminder.Moga2 dengan perkongsian tersebut,jiwa saya akan turut sama terdidik seperti tulisan saya itu.InsyaAllah...Sharing is caring right? <3



"Ya Allah,ampunkanlah bagiku amalan yang telah kukerjakan dan apa yang akan kukerjakan,sesuatu yang aku sembunyikan dan sesuatu yang aku nyatakan,sesuatu yang tidak sengaja kulakukan dan sesuatu yang Engkau lebih mengetahuinya daripadaku.Engkaulah yang terawal dan Engkau yang terakhir,tiada Tuhan selain Engkau."
Ameen Ya Rabbal Alamin


Jumpa lagii....

August 11, 2011

Ramadhan 10 : Sebak dengan nikmat yang Allah SWT kurniakan


"Dan jika kamu menghitung nikmat Allah,nescaya kamu tidak akan mampu menghitungnya.Sungguh Allah benar-benar Maha Pengampun,Maha Penyayang."
(An-Nahl : 18)


Dalam usaha untuk menghabiskan saki baki bihun sup yang ada.Dari semalam lagi,saya mengidam nak makan bihun sup dan Alhamdulillah Allah berikan kesempatan dan rezeki untuk saya merasa bihun sup tu malam ni.Lepas terawikh tadi,keluar pergi tengok2 kedai makan yang buka.Biasanya bulan2 puasa macam ni,penuh kedai2 makan tepi jalan tu.Masakan panas tak payah cakap la.Dengan colek buahnya lagi,keropok,kerang dan sebagainya,memang menjadi pilhan orang ramai lepas solat terawikh.Moreh kononnya.Dan rata2nya memang kaum Adam lah yang memonopoli semua kedai2 tu.Kita orang perempuan  yang tutup litup dengan jubah bagai ni segan pulak rasa nak pergi beli.Tapi alang2 dah keluar,saya turun jugak.Cari kedai yang tak ramai orang.Masa nak turun tu,tiba2 teringat la pulak maggi goreng.Langsung sahaja saya beli 2 bungkus,bihun sup dan maggi goreng.Nafsu tengah menggila kan masa tu,apa lagi yang nak dikata.Kat rumah kan ada opah dengan mama sama,insyaAllah boleh kot dihabiskan.

Balik2 rumah,opah dah tidur rupa-rupanya.Mama pulak memang jenis yang tak makan banyak.Alih2 by hook or by crook,saya kena habiskan seorang semua makanan tu.Mula2 makan maggi goreng.Alhamdulillah masih berselera.Kenyang.Berehat kejap.Harap2 ada ruang lagi untuk bihun sup masuk perut.Sejam lepas tu,nak tak nak,kena habiskan bihun sup tu sebab kalau simpan dalam peti ais pun,nanti nak makan dah tak sedap rasanya dan pasti akan buang jugak.Tak ke membazir macam tu.Jadi,daripada buang,baik saya makan kan.

Makan punya makan sampailah separuh.Dah tak larat tapi usahakan jugak untuk habiskan.Dalam usaha nak habiskan bihun sup tu,tiba2 saya rasa sebak.Sebak sebab saya mampu untuk beli dan miliki apa yang saya nak.Baru semalam saya mengidam,hari ni terus dapat.Tapi kalau orang lain?Maksud saya,mereka yang tak punya wang untuk makan apa yang mereka idamkan.Untuk berbuka puasa pun,ada yang hanya minum air kosong.Kalau nak berbuka sedap sikit macam ayam goreng,harus bekerja membanting tulang dahulu di bawah hujan panas,barulah dibayar upah lebih sikit dan boleh beli lauk yang sedap untuk orang2 di rumah makan.Tapi saya?Siang hari duduk rumah je.Bawah bumbung.Ada kipas,ada air cond.Kalau hujan,tak basah.Kalau panas,tak berpeluh.Nak makan apa?Bawak jer beg duit tu,insyaAllah akan dapat apa yang nak.Astaghfirullahalazim.Bukan tak bersyukur tapi lebih kepada memuhasabah diri.Agar tak terus hanyut dan lalai dengan rezeki yang Allah kurniakan.Kerana dalam setiap rezeki itu,ada juga hak milik orang lain.


"Ya Tuhan kami,ampunilah dosa-dosa kami dan tindakan-tindakan kami yang berlebih-lebihan dalam urusan kami dan tetapkanlah pendirian kami..."
(Al-Imran : 147)


Semoga Allah ampuni saya atas sikap yang berlebihan ini.Moga ini satu peringatan buat saya agar tidak terlalu mengikut nafsu.Buat kalian juga insyaAllah.

p/s:kisah seorang hamba dengan Khaliqnya yang saya janjikan sebelum ini harus saya tangguhkan dahulu nampaknya.InsyaAllah,andai diizinkan,saya sambung ye.Sampai ketemu lagi!
~(>_____________________^)v~


August 9, 2011

Ramadhan 8 : Sentiasalah bersangka baik!


Orang yang bersih hatinya
Sentiasa rendah diri dengan Allah
Sering sahaja bersangka baik dengan Tuhannya
Jika mendapat ujian kesusahan,hatinya berkata,
"Kerana dosakulah ujian ini datang"
"Tuhan menghukumku kerana dosa-dosaku"
"Moga2 aku terlepas daripada hukuman akhirat yang sangat dasyat"

[Sekadar Perkongsian]

Begitu sukar untuk diri sentiasa bersangka baik bukan?Dengan Allah SWT..Dengan manusia apatah lagi..
 
Kita senyum tapi dia tak balas..Kita kata dia sombong..Siapa tahu kalau2 dia luka di tepi bibir yang jika dia membalas senyuman,mungkin sakitnya makin perit

Kita tegur tapi dia tak jawab..Kita kata dia sombong..Siapa tahu mungkin dia tidak perasan dengan teguran kita itu kerana waktu itu terlalu memikirkan masalah yang dihadapi

Kita mengadu kekurangan duit untuk membeli buku rujukan tapi dia hanya menjawab,"biarla dulu..kita pinjam dengan library sahaja lah ye.."..Kita kata dia kedekut kerana tidak mahu meminjamkan kita wang..Siapa tahu kalau2 dia punya tanggungan yang lebih besar di kampung yang memerlukan dia menghulurkan sebahagian wang biasiswanya kepada keluarga..sehinggakan keperluan sekolah sendiri terpaksa diketepikan sementara

Begitu mudah kita menyalahkan orang lain sedangkan kita tidak berada di tempatnya.Kita fikir itu semua perkara remeh.Kenapa?Kerana kita tak pernah cuba untuk merasai apa yang dia rasai.Tika ini,kita dalam kalangan yang senang.Esok lusa?Manusia itu tiada yang lahirnya sentiasa di atas.Harus juga ada tikanya dia di bawah.Maka itulah sebabnya Allah ciptakan kita bersaudara agar saling membantu,saling melengkapi.

"Barang siapa yang memerhatikan kepentingan saudaranya,maka Allah akan memerhatikan kepentingannya.Barangsiapa yang melapangkan suatu kesulitan sesama Muslim,maka Allah akan melapangkan satu kesulitan daripada beberapa kesulitan pada hari kiamat.Dan barangsiapa yang menutup kejelekan orang lain maka Allah akan menutup kejelekannya pada hari kiamat"
[Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim]
 
 
Kalau itu kisahnya sesama manusia,ikuti pula kisah seorang hamba dengan Khaliqnya.....di Ramadhan 9 insyaAllah.Jumpa lagi!


August 7, 2011

Ramadhan 7 : Stanza Cinta



Kesusahan dan kesulitan laksana musim dingin yang basah,lembap serta tidak disukai insan.Tetapi....sesudah musim sejuk itulah tumbuhnya bunga-bunga yang harum dan buah-buahan yang subur

Recently I read a novel which named Stanza Cinta and I grabbed this quote from it.Nothing serious actually but sharing is caring right?

Kadangkala Tuhan hilangkan sekejap mentari lalu Dia datangkan kilat dan guruh.Puas kita mencari dan menanti di mana mentari,rupa-rupanya Allah ingin hadiahkan kita pelangi-Nya yang indah

Orang yang kurang ditimpa kesulitan,jiwanya akan lemah sebagaimana orang yang kurang bekerja,badannya lemah.Bersyukurlah apabila diuji dengan kesulitan kerana dengan itu kita mempunyai jiwa yang kuat dan tabah!

"Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati,padahal kamulah ornag-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman."
(Al-Imran : 13)



Masa mula2 saya tengok Stanza Cinta episod 1 dulu,saya tak ada la sooo into sangat walaupun saya sebenarnya minat dengan lakonan Nur Fathia tu dan aktornya si kacak lagi hensem jejaka idaman Malaya,Aaron Aziz tu.Tapi bila saya dah baca novel ni,'eh macam best la pulak' dan malam ini saya berkesempatan tengok episod Stanza Cinta yang keberapa ntah walaupun sekejap je lepas habis solat terawikh.Kebetulan pulak episod tu sama dengan episod yang saya tengah baca sekarang ni dalam novel,part yang Umairah meninggal.Oohh sedihnyaaa!



Bila dah namanya novel,of course la berkait rapat dengan CINTA.But here,the love is so broad yet pure.Love to GOD,parents,friends and each people surrounds you.And not forgotten,love to somebody who are meant to you...in Luh Mahfuz.

"Soal jodoh ni kita tak boleh tergesa-gesa kak.Amni sudah minta pertolongan daripada Allah supaya menjaga hati Amni.Amni minta supaya Allah tutupkan hati Amni pada semua lelaki kecuali lelaki yang bakal menjadi suami Amni.Jika lelaki itu jodoh Amni,barulah dibukakan hati Amni.Jadi maknanya,walau sebaik mana pun lelaki tu,walau sehebat mana pun,sekiranya dia bukan jodoh Amni,jangan dibukakan hati ini.Amni tidak mahu jatuh cinta pada lelaki yang bukan tercipta untuk Amni."
-Amni Sorfina-


Ya Allah,bilakah saatnya aku dipertemukan dengan pemilik tulang rusukku?


Jumpa di Ramadhan 8!InsyaAllah....

August 5, 2011

Ramadhan 5 : Susahnya nak bangun sahur

"Whoever observes fasts during the month of Ramadhan out of sincere faith and hoping to attain Allah's rewards,then all his past sins will be forgiven"
Narrated by Al-Bukhari & Muslim)


Alhamdulillah..sudah pun berlalu 5 Ramadhan buat tahun 1432H..Kalau tadarus,sepatutnya dah habis juz 5 la kan?Alhamdulillah..tahniah kepada hati2 yang sentiasa istiqamah nak merebut pahala Allah di bulan yang sangat2 mulia ni...Hari ni adalah hari pertama saya berpuasa,jadi saya agak ketinggalan lah sikit..InsyaAllah akan cuba sedaya upaya kejar juz2 yang seterusnya..

Hmm nak dengar cerita tak?Tak ada la best pun..Saje nak story mory sikit..
Masa kecil2 dulu,saya seorang yang ego,degil,susah nak dengar kata orang tua,manja 'kededek' dan sewaktu dengannya.Bila dah namanya anak bongsu,mestilah saya sangat mementingkan perhatian mereka2 yang berada di rumah.Salah satu caranya??

Bila sampai waktu nak sahur,saya lah merupakan ahli rumah yang paling liat nak bangun.MasyaAllah..Semua orang dah siap makan,saya masih lagi dalam selimut.Puas dipujuk dan ditarik2,tapi haram nak bangun.Dan mamalah yang akan angkat saya dan letak saya atas kerusi,depan meja makan.Dah namanya mengada2 kan,orang dah siap hidang nasi dalam pinggan bagai,masih nak buat perangai.Saya pergi tidur pulak atas meja tu.Mama ni kesian la kat anak dia sebab nanti takut lapar pulak siang hari.Dikejutkannya suruh bangun makan jugak.5 minit nak imsak,barulah saya slow2 nak makan.Haaa tau takut lapar nanti.Tapi jangan haraplah nak buat perangai macam ni selalu.Bila sampai mama fed up,haaaa siapla.Baba ke,Opah ke,tak ada siapa boleh tolong.Ditinggalkannya anak dia ni atas meja tu sampai la Subuh.Nak buat perangai sangat kan?Rasakan.

Tapi apa yang bestnya kalau waktu sahur,mama tak kan pernah lupa sediakan air susu segelas dan air suam segelas setiap seorang.Kalau 5 orang sahur,kira 10 gelas la akan ada atas meja tu.Dan rutin tu mama bawa sampai sekarang.Kalau puasa kat asrama,saya selalu beli susu sepeket.Konon2nya nak buat sahur la,macam yang mama selalu buat.Tapi paling lama pun,tahan sampai puasa ketiga je.Tak jadi.Rasa susu tu macam ada kurang je.Hmmm penangan tangan ibu kan...


Ok..sekian...c u in Ramadhan 6!

Ramadhan 4 : Kalau ada kemahuan dan usaha...

"When the month of Ramadhan comes,the gates of Paradise are opened,the gates of Hell are closed and the devils are chained up"
(Narrated by Al-Bukhari and Muslim)

Kalian tgk tak segmen 'Ini Kisahku' kat TV9 pukul 6.30 ptg td?Kalau tak,pergi la try cari kat tonton.com eh.I suggest u all tgk la.Pasal Sham Kamikaze.How actually he turned up to what he is now.Bagaimana beliau yang pada awalnya yang sanggup tunggu dalam kereta je dan tidak ada langsung rasa nak join kawan beliau yang ketika itu nak ke masjid untuk solat Zohor dan Asar waktu mereka keluar lepak bersama,tapi tiba2 jer rasa nak ikut untuk solat Maghrib berjemaah di masjid.Dan satu hari tu,beliau ajak kawan tadi ni pergi travel untuk pusing2 masjid dan singgah untuk solat sampai la beliau bertemu dgn Imam Masjidil Haram kat salah sebuah masjid sebelah Utara.Dan kat situ la titik permulaan untuk segala2nya.

I was really touched bila dengar sendiri pengakuan isteri beliau,org yg paling rapat dengan beliau besides his mom.Dari seorang yang panas baran dan sangat taksub dengan hal duniawi kepada seorang yang sentiasa meniti di bibirnya kalimah2 Allah.And you know what,air mata saya bergenang.Nasib baik tak tumpah jer.Seriously I tell you,ini bukan penghijrahan biasa.Even saya tak jumpa face to face dengan Sham Kamikaze dan tak dengar sendiri cerita penghijrahan beliau dari mulut beliau sendiri,tapi saya dapat rasakan perubahan beliau ini sangat2 tulus dan beliau faham kenapa beliau harus berubah.

Saya teringat tulisan my favourite author,Hlovate dalam karya terbaru beliau,Contengan Jalanan (it was about penghijrahan also..dan sangat berkait dengan bulan Ramadhan..its good if u can have a deep look into it)

"Peluang yang ada dalam hidup ni sama juga macam kereta api,perlu digapai waktu dia sekejap sahaja berhenti depan diri.Terlewat sesaat,makan asap"

Kita kata kita nak berubah.Tapi bila hidayah Allah sampai,kita hanya duduk melihat tanpa sebarang tindakan,jangan salahkan sesiapa andai perasaan ingin berubah itu sedikit demi sedikit menghilang dan terus tak datang2.

Yahya Ibn Mu'adh (RA) 'May Allah be pleased with him' said : "I dont order you to abandon life but to abandon sins.Abandoning life is a virtue and abandoning sins is a duty,so your need for this latter is greater than your need for the former."


Semoga DIA terus buka pintu hati kita untuk lebih dekat dengan-Nya.
Semoga rahmat-Nya sentiasa melimpahi kita di bulan yang mulia ini.
Dan semoga DIA tak gelapkan hati kita untuk menerima hidayah-Nya.
Ameen Ya Rabbal A'lamin


Kalau ada kemahuan dan usaha......................................'halangan' tu adalah satu perkataan yang tak ada makna apa2 -Hlovate-

Jumpa di Ramdhan 5!



August 3, 2011

Ramadhan 3 : Rupanya2 bulan Ramadhan lebih rindukan kita!

"There are two occasions of joy for one who fasts,joy when he breaks it and joy when he meets his Lord ; and the breath (of a fasting person) is sweeter to Allah than the fragrance of musk"
(Narrated by Al Bukhari and Muslim)


credit to my senior,Abe Akeng sbb letak gambar ni as his prof pic

Menjelang 1 Ogos baru2 ni,mostly news feed yg muncul kat my home berkisar tentang Ramadhan.Alhamdulillah ramai yang menantikan Ramadhan kali ni dengan penuh rasa teruja.Rata2 budak2 universiti pun kelihatannya sangat2 lah gembira.Sebab??Sebab dapat puasa 30 hari cukup kat rumah!Weee!Tak payah puasa kat perantauan,tak perlu sahur dengan air masak semata2,tak perlu lagi buka puasa dengan nasi bungkus and tak perlu pergi kelas pagi2 dengan muka monyok.

And you know what,i just noticed one thing!Back to the picture above,month of Ramadhan actually comes 10 DAYS EARLIER each year!!Mungkin orang lain dah lama perasan dan mungkin saya seorang jer yang baru nak excited bila dengar pasal ni.Tak apa lah.Oleh kerana terlalu excited tu,saya terus naik ke bilik,selongkar laci meja make up dan cari mini kalendar lama2.And yes!

Tarikh jatuhnya 1 Ramadhan
2011 : 1 Ogos
2010 : 11 Ogos
2009 : 21 Ogos

See!Regardless of how much we  miss Ramadhan,it misses us MUCH MORE!
So,jom make full used of it.Dah hari ke-3 ni.Takut2 nanti kalau kita tak layan dia,tahun depan dah tak sempat nak jumpa,siapa tahu kan.




August 2, 2011

Ramadhan 2 : Nak puasa jugak!


"Islam is founded on five principles, i.e. belief in Allah and His Messenger,the five compulsory prayers,FASTING THE MONTH OF RAMADHAN,the payment of Zakah and the Hajj"
(Narrated by Al-Bukhari and Muslim)


Hari ni saya sangat berminat nak cerita tentang satu kisah seorang budak 6 tahun yang baru nak belajar berpuasa.Pagi tu,bila keluarga dia bangun untuk sahur,dia pun sibuk la nak bangun jugak.Nak puasa,katanya!Bila nak pergi tadika,mama dia tanya nak breakfast atau tak,dia geleng kepala.Balik tadika,mama dia tanya lagi.Geleng lagi.Pukul 1 tanya lagi.Dan jawapannya tetap sama.Tak nak!Boleh dikatakan every hour la,mama dia tanya samada nak berbuka atau tak.Dan setiap kali itulah,jawapan dia tetap Nak Puasa!Maka alkisahnya pun bermulalah saat tinggal lagi 30 minit nak azan Maghrib yang menandakan masuknya waktu berbuka.Waktu tu pukul 7 malam.Dia bagitau mama dia yang dia nak berbuka.Lapar sangat2,katanya.Agak2 awak2 semua kan,mama dia bagi tak??Of course la TAK bagi!Sayang kot lagi 30 minit jer nak berbuka.Dah orang bagi buka puasa awal2 tadi tak nak.Maka meraunglah si anak menjerit2 nak berbuka.Malangnya mama dia buat tak tahu jer.Merengek si kecil tu sampai menyorok belakang almari.Menangis!Dipujuk si ayah,namun ibunya hanya membisu.Tetap tak nak bagi si anak makan sebelum waktu berbuka.

"Allahuakhbar....Allahuakhbar..."
Azan Maghrib.
Masuknya waktu berbuka.
Maka,lahaplah si anak makan ibarat seminggu tak jumpa nasi.
Malangnya,selesai sahaja berbuka,habislah keluar seisi perut si anak tadi.Muntah!Tak sempat gastric acid nak cerna semua makanan tu,dah keluar habis.Lepas tu,demam la pulak si anak tu 3 hari berturut-turut.Menyesal tak habis si ibu sebab terlalu tegas tak bagi si anak berbuka puasa sebelum tu.Nasib baik tak ada apa2 yang jadi pada anak dia.Kalaulah mati kebulur anak dia masa tu.......

Cuba teka siapa budak tu???
See u in Ramadhan 3!

Ramadhan 1 : Selamat Berpuasa Semua!!


Ahlan Ya Ramadhan!

"Wahai orang-orang yang beriman!Diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang sebelum kamu agar kamu bertakwa"
(Al-Baqarah,2 : 183)

Selamat Berpuasa untuk semua kaum muslimin & muslimat di seluruh dunia.Tak kira di mana jua kalian berada,rukun Islam yang ketiga ini tetap tak boleh ditinggalkan.Ampun maaf ye atas segala khilaf :)

*Semalam masak ayam masak merah,daging goreng dan sup sayur campur untuk buka puasa,hari ni nak masak apa pulak ye?*