CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



December 31, 2011

End of 2011

A very quick entry because I want to end it up as the LAST entry for 2011, rather than FIRST entry for 2012!
Hahahaaaa :p



Quite a few times this one appeared on my fb wall
Shared by my friends
Saya tak nak share jugak kerr?ngeee~
Takpelah..I share yang kat bawah ni..hiii




Btw,I wonder why suddenly people around me keep talking about....errr LOVE?
Marriage?Engagement?Dating?
'Azam 2012 adalah untuk tunggu orang masuk meminang'
One of my schoolmate punya status laa...not mine
Plus few friends who updating their status on fb with same meaning,I bet
I was like......erkkk?Why is it so sudden?Not one but 4,5,6,7,8......
Owh is it because most of us now in final year and will graduate soon and shift to work life and must start thinking of having a life partner?
OMG!
Dah dewasa rupanya
Anyway,I'm praying for u guys :)

5 minutes before this entry end up as 2012
So,I'm wishing all of you
HAPPY NEW YEAR!!!
Whatever it is,semoga kita sentiasa hidup dalam keberkatan-Nya...Ameen

BYE 2011!!

December 14, 2011

14/12/11


14/12/11
Seem that it didnt behave well to me
My bad day..very very bad, I tell you

From the beginning up to this point,it disappointed me
So many thing happened today untill I failed to figure out what were they

I couldnt help the tears that kept rolling down my cheek
I tried my very best to bear with it but I couldnt
The weakness,yes it was very irritating!

Oh Lord,I knew that all these happened because of my own fault
Not You.Not them.Or somebody else.
My fault because of diverting my focus away from You
So,please God.Forgive me for all my wrongdoings.
Only You,the One we seek for bad and smile.

To my dear girls,if you see me after this or tomorrow or someday else
Please please I beg you!Dont ask me about today
I really dont want to open up the stories
I really want to forget everything that happened today
Every single thing
Pretending that today was never exist.In my life!


"Dan janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman"
(Al Imran : 139)


La Tahzan
Innallaha ma'na

December 9, 2011

Doctor and Life


A doctor entered the hospital in hurry after being called for an urgent surgery. He answered the call as soon as possible, changed his clothes and went directly to the surgery block. He found the boy's father going and coming in the hall waiting for the doctor. Once seeing him,the dad yelled, "Why did you take all this time to come? Dont you know that my son's life is in danger? Dont you have the sense of responsibility??"

The doctor smiled and said, "I am sorry. I wasnt in the hospital and I came the fastest I could after receiving the call. And now, I wish you calm down for that I can do my work."

"Calm down?! What if you son was in the room right now, would you calm down? If your son dies now what will you do??" said the father angrily.
The doctor smiled again and replied, "I will say what Allah said in His Holy Book [Who, when disaster strikes them,say, "Indeed we belong to Allah and indeed to Him we will return."]. Does the believer have anything but this? Doctor cannot prolong lives. Go and make do'a for your son, we will  do our best inshaAllah".

"Giving advises when we are not concerned is so easy", murmured the father.

The surgery took some hours after which the doctor went out happy. "Alhamdulillah,your son is saved!" And without waiting the father's reply he carried on his way running. "If you have any question, ask the nurse!!"

"Why is he so arrogant? He couldnt wait some minutes for that I ask about my son's condition", commented the father when seeing the nurse minutes after the doctor left.

The nurse answered with tears coming down her face. "His son died yesterday in a road accident. He was in the burial when we called him for your son's surgery. And now that he saved your son's life, he left running to finish his son's burial...."


OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO


What say u, if you are in their places? Either as the doctor or the father. Yes we would be very emotional when it came to life and death parts, especially when involved our loved ones. No doubt. I, myself had been in denial phase when I first received the news that my dad had left me forever and on his way up to meet The Creator. Of course the family couldnt accept it initially but believe me, when we made a resolute return to Allah, then we should be clear that nothing happens in His Dominion except that which He willed, including death.

Doctor is not God, yet he is there to help the nature in healing process. Anything that happen after that, only God who knows. He is also a human,trying to fix up a human.Trying hard, he never can go beyond that because the nature of the job itself; console always, to heal often, to cure sometimes but to cut the disease off, only God who can do it!

Alhamdulillah after being posted in 3 fields [Medical/Psychiatry/Neurosciences] within this tough 3 months ++, I felt closer to Him.I had seen few moments of patients dying in front of me. They were struggling by themselves with doctors were trying their best to save a life and family arounds reciting Yaasin. There were also patients who suffering from end stage renal failure which require them to have regular hemodyalisis every week, heart problems which they couldnt able to even sleep in flat position, brain cancer patients who waiting for surgery to be done on them. This make me thanked Him for the all the 'nikmat' given.The ability to see clearly, hear normally, walk properly, and even fell the heart beating in normal rhythm, all these make us the perfect creations by Allah SWT. Did you ever think of it?

One more,never judge anyone because you never know how their life is and what they are going through!


December 7, 2011

Last minute lagi!


Hi.Hi.Hi.
4.40 am
Iye!Saya buat kerja last minute agi
Typical me.Memang tak boleh ubah dah kot?



Depressed ke??
Eishh tak la...

HAPPY kot!
Syok tau buat kerja lewat2 malam macam ni
Stay up buat report or slides presentation ke
Sunyi jer..tak ada gangguan
Ditambah lagi dengan bantuan white coffe kapal api..fuhh mmg betul2 kaw!
Gerenti mata tak sepet & yawning
Tapi.......pagi esok,for surelah tumbang awal!


December 5, 2011

Destiny


"...Barang siapa bertakwa kepada Allah,niscaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya.Dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya..."
(At-Talaq,65 : 2-3)



What is destined will reach you even if it be underneath two mountains.What is not destined will not reach you even if it is between your lips.He knows what is the BEST for us.Yang penting USAHA sebab Allah SWT melihat pada usaha,hanya manusia yang melihat pada hasil.



*neuro posting will end in 3 days.tak sempat nak panas pun lagi*

December 4, 2011

Al-Fatihah

"Dan setiap yang bernyawa tidak akan mati kecuali dengan izin Allah,sebagai ketetapan yang telah ditentukan waktunya.Barang siapa yang menghendaki pahala dunia,nescaya Kami berikan kepadanya pahala dunia itu dan barang siapa menghendaki pahala akhirat,kami berikan pula kepadanya pahala akhirat itu dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur"
(Al-Imran,3 : 145)


18/11/11
4/12/12

Jarak masa yang tidak banyak bezanya
Kurang daripada sebulan
Warga SMSTMFP terutamanya batch 0206 redha dengan pemergian 2 sahabat seperjuangan
3 minggu lepas,arwah Syahrul Yusof kembali ke rahmatullah setelah lebih 10 jam bertarung nyawa di ICU akibat kemalangan jalan raya
Dan hari ni pula,arwah Mazuwan kembali menghadap Sang Pencipta setelah hampir 6 bulan disahkan mengidap Leukemia
Sungguh!Ajal maut tak kenal usia mahupun status kesihatan
Bila sudah tiba masanya,penyakit/kemalangan/demam panas/jatuh basikal/banjir hanyalah sekadar asbab untuk Dia mengambil kita kembali ke sisiNya
Tiada daya kita untuk menghalangnya

A very great reminder to me!
Al-Fatihah buat kalian yang telah dahulu pergi menghadap Kekasih Abadi
Moga tenang hendaknya di sana,insyaAllah

And not to be forgotten,my late dad
*nanarindubabasangat2!_!*

November 25, 2011

That bond - shower it with love & sincere

tiada dalam gambar : ninon

 Hari ini ulangtahun pertama The Topies
It's the times we're so crazy
That people think we're high
It's the times we laugh so hard
We cant help but cry
It's all the inside jokes!
It was a night when we promised and made a wish to pass Pro 2 and proceed to 4th year together
Alhamdulillah He granted our do'a and here we are!
Today lets renew the wish
May Allah SWT strengthen our heart to face any of His test He give us
Yes this year might be tougher than before
InsyaAllah,with God willing..
Together we pass all 4th year postings and move to final year
Jom angkat tangan and lets ameen together
Ameen ~ ~



not in the photo : tini & dee
 Yes it is SGG!
We knew each other since primary school
And Alhamdulillah,the bonding is still there
How time flies,right girls? 
Friendship is like standing on wet cement. 
The longer you stay, the harder it's to leave
And you can never go without leaving your footprints behind.
Dear,do remember our promises! 
Btw,cepat!Sape nak booking tarikh kahwin dulu neh??!




My best buddy ever after.
Orang kata kawan sampai mati!
Thank you Allah by sending her to me
9 years of friendship
And yes,there had been a lot of bad stuff in between
But none of that matters right now,okay
You need me,I'm there.Anytime,anywhere
You helped me through problems
Through things good and bad
You helped me keep smiling when I was sad
You made me stay strong with your words
You are wonderful person with good heart to lend
And I want you to know that you will always be my BEST FRIEND,Lamat!
Btw,my silence didnt mean that you are forgotten
And 1 more,cepat2 la kahwin weyh.Seriously tak sabar nk make nasi minyok mu 2 ore :P



To all my dear friends
Do you guys really know who are so-called friends actually?
They are...

Someone who changes your life just by being part of it. Someone who makes you laugh until you can't stop. Someone who makes you believe that there really is good in the world. Someone who convinces you that there really is an unlocked door just waiting for you to open it. This is forever friendship. When you're down and the world seems dark and empty, your forever friend lifts you up in spirit and makes that dark and empty world suddenly seem bright and full. Your forever friend gets you through the hard times, the sad times and the confused times. If you turn and walk away, your forever friend follows. If you lose your way, your forever friend guides you and cheers you on. Your forever friend hold your hand and tells you that everything is going to be okay. And if you find such a friend, you feel happy and complete because you need not worry. You have a forever friend, and forever has no end.

Luckily I find you in my journey of life!
And I will never let you spill away
Stay with me okeh..Hiii


*this entry specially made for ALL my beloved friends,regardless you are in the photos or not (not because I got cake from you as well..hee) cause I'm really thankful to GOD to have you in my life.You are appreciated,really!Hugs and kissess from me :: Wan Zuliyana Irmi ::

November 24, 2011

1 year older

Alhamdulillah..Naik satu tahun lagi
Alhamdulillah..masih sihat walafiat
Alhamdulillah..masih berupaya nak tengok alam Tuhan
Alhamdulillah..masih berpeluang nak hirup udara Allah SWT
Alhamdulillah..masih dikelilingi insan2 tersayang
Alhamdulillah..masih dapat kecapi 2 nikmat utama-Nya
Nikmat Iman & Nikmat Islam


22 tahun sudah
Andai nyawa dijemput Ilahi tika ini
Sediakah diri?

Kalau dulu,mmg teruja setiap kali sampai 24 November
Lebih2 lagi masa kecil2 dulu
Ada kek,ada belon,ada hadiah
Ada kawan2 baya 5-6 tahun ramai2 nyanyi lagu 'Happy Birthday'
And till my age of 21,I realized that the date had always became a memorable one!
Like today,of course.
It is just that no cake laa and so-called-birthday stuff,balloon etc2
No big deal,I'm a BIG BIG girl already..hek3
Thank you so much for all the wishes!
Really appreciate every word,text,do'a for me.
Really2 appreciate and thankful to God
May the same do'a goes to all of u as well keh
Lets ameen together ~~


Once again
22 tahun sudah
Andai nyawa dijemput Ilahi tika ini
Sediakah diri?
Oh Lord,guide us to the right path!
Jangan Kau pesongkan hati kami sesudah Kau berikan kami petunjuk.
Dan jadikan kami hambaMu yang sentiasa istiqamah di jalan redhaMu




وَقَالَ رَبُّڪُمُ ٱدۡعُونِىٓ أَسۡتَجِبۡ لَكُمۡۚ إِنَّ ٱلَّذِينَ يَسۡتَكۡبِرُونَ عَنۡ عِبَادَتِى سَيَدۡخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ
"Dan Tuhan kamu berfirman: Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk Neraka Jahanam dalam keadaan hina"

November 13, 2011

"Kalau ada..."


sambungan ayat pada entry

"Kalau ada......bawakla balik jumpa mama"

ayat ibuku sewaktu kami sedang enak menikmati ubi kayu rebus cicah ikan kering
kunyahanku terhenti
hampir tersedak aku dibuatnya
nasib sahaja sisa2 ubi tadi tidak tersalah masuk ke trakea
jika tidak,sia2 sahaja dapat pneumonia
tiada lagi enak rasa ikan kering di hujung deria rasaku
tiada lagi lembut ubi kayu yang menyentuh esophagus
akhirnya ketawa kuhamburkan
seperti menutup malu lagaknya
tegang rasa orbicularis orisku

dan kata2 ibu kubiarkan sahaja
tiada jawapan!



*belum masanya lagi maa...:))*


November 12, 2011

To my only one very special lady

 my homemade chocolate cake for my mama
agak messy ye.1st time cuba coret2 atas kek


 And her present.apa isi dalamnya,kami adik berdik je tahu.hiii
The poem,of course,specially dedicated to her :)


We love you Mom
Thank you for raise us up until we become what we are now



aku masih ingat lagi..suatu hari waktu kami pergi menziarahi pusara arwah baba yang menjadi rutin kami setiap pagi Jumaat,mama ada berkata sesuatu...ketika itu kami sedang mencabut rumput2 yang tumbuh meliar di sekitar pusara arwah...

"lepas baba meninggal,mama masih ada utk bersihkan pusara baba..tapi bila mama meninggal nanti...."

kata-kata mama terhenti di situ..tapi aku sangat arif maksud yang ingin mama sampaikan..anak2nya jauh dari mata,atas tuntutan kerja...hanya sesekali pulang ke kampung...maka selama kami tiada di kampung,siapa yang akan menziarahi pusaranya kelak?siapa yang akan sedekahkan bacaan Yaasin dan tahlil di sisi pusaranya kelak?siapa yang akan mencabut rumput2 hijau di sekeliling pusaranya kelak?

aduhh!bagai ada sembilu tajam yang menusuk dasar hatiku tika itu..air mataku bergenang..jiwaku sebak..aku menangis dalam hati..sungguh!aku tiada jawapan utk soalan itu...lebih tepat lagi,jawapan yang terbaik yang boleh aku berikan kepada soalan mama
masa depan,kita tak tahu apa yang akan berlaku...namun aku tekad,selagi hayatnya dikandung badan,beliau akan menjadi keutamaan kami adik beradik..Alhamdulillah di usia 58 tahun,mama masih sihat,cergas..orang kata mama awet muda...insyaAllah moga my akak & me mewarisi awet muda mama tu..hiii

semoga mama sentiasa sihat,ceria & bahagia di samping kami semua ye ma!
semoga mama sentiasa dalam lindungan & rahmatNya
semoga Allah SWT permudahkan segala urusan mama dunia & akhirat
InsyaAllah
Ameen
~(^___________<)~Y


November 11, 2011

Kalau aku seorang chef...

cik wan : bestnyerr nanaaa! *sambil jilat sudu*



imi : pandai nana buat sauce









 anis : naaa!sedapnyee


 aju : macam secret recipe dah naa


 tini : naa,order satu utk raya ni ye


 saya : masin!! :p


 *btw,masakan ini menggunakan susu cair instead of santan.sihat!*





 opah : manis!


 *suka kombinasi colour ini :D*


 akak : ini memang kepakaran nana!


 nabil : alaa telur jer? :p





mama : sedapp!


************************************

antara air tangan saya
of course la tak sehebat kalian kan?
saya ni jenis malas ke dapur
biasalah budak masuk asrama umur 13 tahun *alasan*
sekarang ni je saya macam 'eh sampai bila aku nak jadi tak tahu masak ni?'
maka saya pun mula lah belajar2 campak apa sahaja bahan ke dalam kuali dengan harapan menjadilah ia suatu makanan yang boleh dimasuk ke dalam perut

yang paling syok kan bila dapat hidang tetamu yang datang ke rumah masa raya Aidilfitri hari tu dengan air tangan saya sepenuhnya
menu SOTO - pertama kali buat dan memang dah lama teringin nak buat
~(^_________________________^)~

mood : teruja tengok MasterChef Malaysia

November 8, 2011

More than just being a Doctor

You know what...
At this moment,I'm thinking of something that I can rely on in my future
Not just becoming a good DOCTOR (InsyaAllah less than 2 years more to go)
*this more towards my career la..put aside about future baitul muslim first..I'm not ready yet to talk about it la :p*

I dont want to just be a doctor
Yang pergi kerja pukul 6 pagi
Serve sick people that need my treatments
Doing all the duties as a doctor
Then balik petang
Kalau oncall,duties drag sampai malam la
*please please jgn salah sangka my statement di atas about doc's job..dead me kalau doctors2 out there terbaca...of course la the job is a long listed duties..I just summarized them la..

What I mean is that
I dont want to dedicate my whole life to just ONE particular job or career
Because in this world,there are sooo many things that can be explored

One example ok..
You know Dato Dr Sheikh Muszaphar Shukor?
Of course la everybody knows right
He is a doctor..ORTHOPAEDIC doctor ok!
The toughest line in medicine,I beg!
He is also a model
And a bussinessman (work out on a restaurant with his famous partner,if I'm not mistaken)
And of course an astronout
So in short,he is a..
DOCTOR,MODEL,BUSSINESSMAN & ASTRONOUT
Dan kalau you alls ikuti perkembangan beliau sejak beliau mula2 terpilih sebagai calon angkasawan dulu (i follow ok),banyak lagi yang beliau lakukan..
One of his statement that I remembered since 4 years ago..
"Saya cukup pantang kalau ada yang cakap masa 24jam tak cukup untuk buat semua benda"
Dan beliau huraikan la kenapa beliau cakap macam tu and sentuh sikit2 about his daily routine from 5AM until 1AM...and he love it!
When I heard that,I was like.."Oh man!Who is he actually?"
And mula la kita ni pun berazam nak jadi macam beliau,nak buat macam2 benda dalam satu hari
Tapi sampai sekarang,hampeh..
Schizoprenia from definition till management pon,sampai sekarang duk luar tangan :p

So the conclusion for this entry is...
I WANT MORE THAN JUST BEING A DOCTOR
And I'm struggling towards it
Semoga dipermudahkan oleh Nya
InsyaAllah

Till meet again
Daaa~~!



btw,is this an example of form of thinking -flight of ideas- that been asking repeatedly in MSE especially when you clerk a psychiatric patient??Oh I hope not!


November 4, 2011

sambung yang semalam

Masih nak cakap psl semalam lagi

'TOLONG JANGAN BUAT KERJA LAST MINUTE LAGI BOLEH??'

Hari ni kelam kabut sangat
Gara2 clinical report last minuteitu
Saya memaksakan diri ponteng kelas IDA pagi ni
DAMN!
Pukul 9 dah terpacak depan Unit Rekod Perubatan
Ya!Saya baru nak trace result utk masukkan dalam report :p
Report utk dihantar sebelum pukul 1pm

3-4 kali ulang alik PPSP-asrama-kedai Che Din
Dah settle semua,baru teringat borang kuning report + borang clinical elektif tak isi lagi
Kelam kabut lagi
Isi macam ribut taufan


Tapi sekarang saya dah ada di rumah.Weee!
Sampai jer rumah ~3.30pm,terus ZZZZ


Ok sekian.
tak pe kalau anda tak paham
entry ini memang tak ada motif
btw,SALAM AIDILADHA!

November 3, 2011

It's an uphill climb

It's 5.35am and I'm still awake..
What the hell??
Ahh.....biasa lah ni
Tak medical student la kalau tak stay up sampai pagi macam ni kan
Bersedia utk oncall sampai 6 pagi bila dah masuk posting O&G nanti la ni kiranya
Cehh :P

I learn something tonight or maybe I can say 'this early morning'

'TOLONG JANGAN BUAT KERJA LAST MINUTE LAGI BOLEH??'

Yes.I talked to myself.
Padan muka.Rasakan.Siapa suruh baru nak start buat history taking malam ni kan??
Identification data till prognosis - it's a long journey!
Deadline esok!
Padahal baru je lepas baca notes dari Dr Harlina Siraj.


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 7 - Do not procrastinate, submit assignments before deadline. Do not postpone till the very last minute, no matter how tempting it is to delay. Put in your best effort in everything you do. Be exceptional, not just a mediocre!

Ok!Subuh dah masuk.Surau yok!


stress la sangat kan.abeh keluar hallucination bagai :p



October 28, 2011

Say Hello to Psychiatry!

Ha!Ha!Ha!
Kalau entri sebelum ni berkisar tentang Mr Medical,entri ini pula berkisar tentang Mr baru saya!
So Let Say Hello to Mr Psychiatry keh!

Dalam posting ini,saya betul2 bermain dgn perasaan.Perasaan jiwa!Atau bahasa pasarnya adalah masalah mental.Rata2 pesakit dalam wad 5U & 5S ini mengalami masalah dalam diri,adakalanya emosi mereka stabil & adakalanya tidak terutamanya sewaktu mereka mula bertindak ganas seperti mencekik,menengking,mengugut dan sebagainya yang mampu menggugat keberanian dan ke'cool'an kami.Maka oleh itu kami haruslah segera bertindak dengan mengambil langkah yang drastik seperti menjerit meminta tolong rakan/nurse,membiarkan sahaja tindakan mereka atau kalau takut sgt,buka langkah dan lari masuk dalam kauter nurse.Heheeee.

Berbeza sungguh dengan posting Medical,posting kali ini lebih santai,lebih relax,lebih sempoi,lebih gelak2 & lebih membuang masa (the latter one is just me laa,not others).Kalau kat wad Medical,pukul 7.15am dah kalut pergi wad dah.Nak cover patient lagi,trace results,palpitation nak present case depan Dr lagi etc2.Paling awal habis morning ward round pun pukul 10am.Kalau lewat sikit,mulalah perut ni mainkan bunyi.Kaki lenguh sini lah,sana lah.How manja!

Tapi dalam posting Psychiatry,pukul 8am,saya kat bilik agi.Baru nak bancuh milo.Kalau rasa nak breaksfast heaven sikit,pergi la makan nasi Kak Wook kat kafe dulu.Pukul 9 baru sampai depan pintu wad 5.Kalau ada ward round,ikut.Kalau tak ada,mula la melilau mata ni nak cekau patient untuk clerking.Kalau nak clerk patient yang lebih stabil,boleh pergi klinik psychiatric kat bawah.Haaaa....heaven tak?Bahagia kan?Kalau sebelum ni anda posting di wad yang tough,anda akan merasai pengalaman yang sangat berbeza di wad psychiatric.Heeeehe

Tapi MASALAHNYA sekarang ni.......!!
Aura untuk posting ni,sampai laaaa ni pun tak sampai kat saya lagi!
So how?how?Waaaa...
Dah sgt2 cuba mengadap psychiatry notes,Kaplan & Saddock,First Aid,senior aka Miss Ninon tapi masih blurr.....bahayanyaaaa!

Eish3..so malam ni saya berharap sangat,dengan bantuan alunan melodi lagu2 feveret saya di corong laptop ni,saya mampu untuk mengumpulkan aura2 tersebut supaya saya dah tak blurr untuk kelas hari Ahad ni.InsyaAllah.Pray for me,pleasee!Thanks

October 27, 2011

Daddy's Hands



DAD
From you
I realized what life is all about

How i miss u dad!

October 25, 2011

Babai MEDICAL

I am OFFICIALLY leaving my Medical posting today which actually supposed to be ended 4 days ago after having my long case exam this morning.Quite late compared to my other colleagues.Well it was okay then since everything was settled and I can fully focus on Psychiatric posting now.

Sebaik sahaja tamat cuti 5 bulan yg sgt2 la heaven for a medical student-sampai tak tahu nk buat apa-dan semua ilmu medic seperti pisau yg dah tumpul,saya kembali ke USM dgn penuh 'blurr' tp tetap semangat utk meneruskan perjuangan sebagai Pelajar Perubatan Tahun 4.Yep!Untuk posting pertama,saya 'dicampak' ke Medical ward (wad Perubatan).Nasib saya baik kerana saya ada sahabat2 rapat yang bersama2 saya.Namun ku sangka panas hingga ke petang,rupa2nya hujan di tengahari.Perjalanan saya di Medical posting tidaklah selancar kebanyakan sahabat2 seangkatan.Penuh liku,onak dan duri.Adakalanya saya menangis dalam hati.Andai tak tertahan,tumpahlah ia di alam realiti.(Ecee...)



Ujian yang pertama!Saya dan ada laa dlm 4-5 orang lg kot yang 'tercicir' supervisor.Maknanya kami tak ada supervisor yg akan so-called-guide kami sepanjang 6 minggu di Medical ward.Apa dah jadi??Kami nak exam dengan siapa?Siapa yang nak asses kami?Cool please!Posting coordinator then simply distributed us to a supervisor each according to namelist.Then when it came to my name,"The lucky one!"He smiled.Sungguh saya tak faham apakah makna senyuman itu.Nak tahu siapa supervisor saya?Prof Dato Dr ...... (cant reveal his name here,sorry).Yes!The scarry one.Ini senior yang cakap.Sebab?Ramai senior yg sebelum ni fail Medical posting di bawah kelolaan beliau.Sebab?Log book yang paling utama!

Ujian yang kedua!Hampir direject!Kami dikehendaki utk berjumpa supervisor masing2 utk clarify anything regarding the log book,case write up,case exam etc sambil beramah tamah laa kononnya.Tapi memandangkan saya adalah 'anak tiri' sahaja,maka beliau mempersoalkan kewujudan saya sebagai mantee beliau.Katanya,beliau hanya menerima nama my colleague sahaja but not me.He asked me to clarify again everything with posting Coordinator.Ye la Prof,my name was just added laa.Waaaa sedihnya masih tu Allah saja yang tahu.Tapi saya main hentam keromo je.Saya hantar jugak my first case write up kpd beliau.Hasilnya?Next point please.

Ujian yang ketiga!I have to rewrite my case write up.Unsatisfactory,he said.Dah la log book baru isi ciput jer.'Not enough exposure to common medical cases',he commented.Then,no mark laa given to my mid posting assessment.Punyala cuak saya masa tu.Terus down.Depressed.'Habisla aku'.Rasa macam gelap jer masa depan lepas tu.Tapi saya berlagak cool.Dalam hati,'aku memang dianaktirikannnn' sbb his other mantee got high mark for his case write up.Beliau siap tulis GOOD lagi ok!Waaaaa.....x aci! x aci.Padahal diri sendiri yang buat tak elok.Ceh!Dan bermula hari itu,saya berjanji utk buat sehabis baik for my second case write up.

Ujian yang keempat!Log book!Tatkala pelajar lain dengan selamba membiarkan petak2 dalam buku itu kosong,saya harus struggle memenuhkannya sebab antara kriteria utk lulus dia bawah kelolaan beliau adalah...penuh log book walaupun pada asalnya hanya perlu penuh 70% sahaja.Maka berusahalah saya dengan sedaya upaya pergi tgk stress test,colonoscopy,google pasal joint aspiration,lumbar puncture,turun wad surgeri cari kes Myasthenia Gravis,thyroid,leukemia bla2...semata2 utk isi log book.Jahat kan saya?Niat kat situ pun dah tak elok dah :((

Ujian yang kelima!Postponed exam!Sedang pelajar lain dah boleh sambut 'merdeka'-cuma tak ada bunga api je-,saya pula tak senang duduk weekend tu.Sebab belum End of Posting Exam lagi beb.Then mula la dup dab dup dab jantung ni hah.Weekend saya tak seperti sahabat2 lain.Sangat cemburu bila baca status mereka yg agak2 bunyinya macam 'Sangat boring tak tahu nak buat apa','Siapa ada full version cite.......?' etc2.Tapi saya?Harus terus bergelumang bersama buku2 Medical.Harus melupakan dahulu revision utk next posting.

Ujian yang keenam!When it came to exam day!Dan saya yakin saya akan ingat peristiwa hari ni sampai bila2 walaupun sekuat mana saya cuba utk melupakannya.Menangis di hadapan pesakit!Yes,I did!Bukan sengaja tau,dah air mata tu tiba2 je nak kuar.Tak sempat nak tahan daa.Hmm ceritanya begini.....

Prof dah assigned 3 case utk kami clerk 2 of it for 1 hour and presented the case in front of him.And I choose 'that' patient,a 29 years old guy presented with 2 weeks fever.And saya sgt2 laa gembira ambik case tu.Bukan sebab patient yg cooperative (patient tu actually not cooperative at all..cakap nak tak nak je..nasib baik la ada wife dia yg byk bg information psl sakit dia..ishh).Tapi saya gembira sbb saya ada my own differential diagnosis and questions to ask to rule out the diagnosis (ini juga adalah kriteria utk HOPI presentation-ask all the relevant questions to rule out any possible diagnosis).I got what investigations that need to be done and how to manage this patient.Tapi sekali lagi,panas tak sampai ke petang.You know,he totally REFUSED when I asked his permission to examine his body part.Oh My GOD!Ujian apakah ini??Penting kot examination tu.Kalau tak,surely I failed la brother.Pujuk punya pujuk,tak boleh jugak.Mintak tolong isteri dia pujuk pun,hanya senyuman sahaja yang saya dapat.Then,I knew I totally gone.Masa tu la,tak semena2 ada banjir kat muka ni haa.My 6 weeks efforts seem to be nothing at all dengan hanya satu gelengan brother tu!Nak marah pun ada tapi nak buat mcm mana.Respect whatever patient's decision,thing that have been taught to us many times as a future doctor.

But I got one more choice right?There was another patient yg saya boleh cover.Dengan tidak menghiraukan doktor2 sekeliling,saya berlari menuju ke katil 9 sambil tak sudah2 lap mata tak nak bagi obvious nampak merah.A 57 years old Malay man.Then,you know what response I got?Sekali lagi ujian Allah!That old man also refused to be clerked!Hooo no no no!Pujuk punya pujuk punya pujuk,beliau pun ok (Alhamdulillah) tp nak pergi tandas dulu katanya.15 minit tunggu.Pak Cik tak jugak2 datang kat katil balik."Pak cik ni nak nyorok dalam tandas sebab tak nak bagi aku clerk ke?"Haaa mula la negative thinking datang kan.Si syaitan jahat ni memang tak bagi peluang anak Adam fikir yang baik2 langsung.25 minit sebelum presention,baru la saya mula clerk pak cik tersebut.Tanya punya tanya history and examine bagai,saya yakin kalau saya present case ni depan Prof,for sure saya kena 'tembak2' dgn Prof sampai tak boleh bangun punya la.Pak cik was reffered by nephro clinic just to check whether his AV fistula can be used or not.Kalau ok,dah boleh start hemodyalisis la.So apa benda yang saya nak rule out nya?Dah sah2 patient tu ada ESRF kan..

Then,fikir punya fikir,2 minutes before presentation,I change my patient.I followed what my heart said and she said,by hook or by crook,I have to stick to my first patient.Tak kira la examine ke tak,saya nak present case tu jugak.Dan berlangsunglah long case exam kami selama 1 jam di hadapan a very famous-well known endocrinologist in Malaysia.Yes,him!(Btw,that was our second time entered his office.Nama je mantee beliau tapi jumpa pun 3 kali je.Itupun tgh jalan.Apa2 urusan dengan beliau,haruslah berhubung dengan PA beliau terlebih dahulu ye and NEVER contact him directly because he would never entertain any of it.Understood?Scary tak?Hahaaaa).

But now I am glad that it was over.Wether he was really scary or not,only me and Aaron (his another mantee) who knows.Tapi apa yang membuatkan saya sangat terharu adalah kata2 terakhir beliau sebelum kami melangkah keluar dari pejabat beliau.

"It is still early for you to grab all  by year 4.Keep it up and improve yourselves..Never give up."

By now,you all dah boleh predict kan karakter beliau?For me la kan,he is very nice person actually.It is just that his high pitch voice je la yg bisa menggetarkan lutut yg mendengarnya lebih2 lagi yang tengah ketar present case depan beliau.Kalau pintu bilik tu terbuka sikit,then orang yang duk bilik hujung pun boleh dengar dia cakap apa.Formulanya senang je.He will be ok if we do ok.Bukan la nak kata saya punya presentation tu 100% ok.Banyak sgt2 lubang2 nya pun tadi and lama jugak la kena tembak dengan beliau but it was okay then.I could accept it sebab itu memang salah saya.Knowledge ciput.Siapa suruh malas belajar kan.Rasakan la.Lalalaaaaa

Like in my case.My first case write up was bad sampai beliau tak nak bagi markah pun.But he gave another chance for me to rewrite.Boleh je kalau beliau nak bagi gagal sebenarnya kan but he did not.He asked me to please come and see him to further discuss about it.(Tapi tak sempat jumpa pun.Ye la conference sana,talk sini,outsation bla2.Alih2 lepas exam tadi baru discuss.Tu pun beliau yang ingatkan).And Alhamdulliah he had passed me in all 3 components (2 case write up and long case exam) and not to be forgotten,he satisfied with my log book!Yeaaa!

 
MEDICAL,surely you will be missed!


Tengok?Allah dah susun cantik dah kan?Tapi nak jugak mengeluh (statement ini saya refer kepada diri saya sendiri tiada kena mengena dengan insan lain).Kalau saya rasa saya miskin,ada lagi yang lebih miskin dari saya.Kalau saya rasa saya lapar sebab satu hari tak jumpa nasi lagi,please la ada laagi ramai yang tak dapat makan nasi setahun dah!Dan kalau saya rasa saya dah cukup feel bad because of that postponed long case exam,ada student lain yg supervisor mereka tak mark pun lagi their first case write up apatah lagi utk the second one & nak tunjuk markah case exam depan mereka.

So pengajaran buat saya,terima sesuatu itu seadanya and try to make it the best ever!And stop complaining please!

October 10, 2011

~Just Smile~ x susah pon kan?

Hari ini saya gembira
Senyum saya sedikit lebar
Kalau dulu senyum saya 2 inci,hari ni dah jadi 5 inci!
Kenapa?

1.Tadi saya dah jumpa balik roomate sayang saya masa kat KMPP dulu.It was about 3 years kami totally lost contact.Cuba trace beliau kt facebook tp x jumpa.Patutla,rupa2nya dia gabung nama dia + nama bf dia kt fb.Yu Lin,my awesome Chinese roomate.Miss u!

2.Saya ada kawan2 SGG saya yg always bagi support esp di saat2 macam ni.Exam.Exam.dan Exam.Tak tahu bila exact date akan exam tp saya harus bersedia bila2 masa je.Dan mereka ada walaupun hanya dengan ucapan 'all the best nana sayang'.

3.Best kan bila dapat borak ngan mak.Lebih2 lagi saya yg dah 2 minggu tak balik rumah.Opah tanya bila nak balik.Rindu nak gaduh.Mama pulak duk cerita itu & ini.Pasal Imi yg patah kaki kejap sbb kereta dia Uni pinjam.Bila saya tawarkan bawak je la miss pinky tu g KL,dia kata x pe la sbb perlu standby bila2 masa boleh kena pggl utk offshore lg.Orang laut la katakan.Kisah Uni yg 'ter'pancitkan tayar kereta.Ish macam2.Dan yang paling best bila sampai cerita budak2 comel saya.Inas dah jalan merata dah.Pantang tinggal sikit,satu rumah dia tawaf.Naim dah pandai cakap omputih.'I dont want'.Cakap la apa pun,itu je yg dia akan jawab.Mentang2 la tadika taraf 5 bintang.Nabil macam biasalah.Abang kann..

4.Dan petang tadi saya dah hantar 2 case write up + log book yg Alhamdulillah penuh diisi kecuali part Radiology utk 5th year.Harap Prof faham & satisfied.Tak mau jadi mcm sblm ni dah.Kawan kata boleh jd log book contoh ni.Ye laa,I have to,by hook or by crook.Kalau tak,maybe I am the next victim.Nauzubillah...mintak jauh kan.

5.Sekarang ni nak cover case sorang  mak cik ni pulak.Diagnosed with uncontrolled HPT/DM,CKD stage III,HPL & IHD.Semoga dpt present dgn baik dpn Dr esok.

6.One more!My beloved friends,please pray for me and so do my colleagues.Semoga kami semua lulus dlm ujian dunia ni,exam 1st posting.Semoga Dia lancarkan ilmu perubatan kami yakni ilmu yg datangnya dari Dia dan diamanahkan kepada kami.

7.By now,I should be ready!Seminggu lebih je lagi.Nak tonggang terbalik dlm wad Medical pon dlm seminggu ni je pon lagi.Moga Dia kuatkan jiwa,hati,semangat ini dan permudahkan segalanya...insyaAllah :))


Biarla kalau orang lain tak nak senyum pon
Diri sendiri senyum,hati sendiri yang senang
SMILE is proven to be the best therapy!

September 20, 2011

Hari yang teruk!

Ya!Hari ini sangat teruk.Sangat.
Semua benda tak jadi.
Semua benda tak kena.
Dari awal bangun pagi tadi,saya macam 'Ohh damn!'
Hari ini saya hilang fokus.
Saya tak ada mood.
Nak clerk patient pun,saya rasa hambar.
Alih2 satu sahaja mangsa saya hari ini.
Lepas jumpa Dr petang tadi,saya terus balik bilik.
Dengan kaki yang terhincut-hincut.
Perut yang meragam.
Terus jalan tak pandang kiri kanan.
Mask like face.
Tanpa senyuman.
Fikiran hanya nak cepat sampai bilik.
Dan sekarang saya nak tidur.
Dengan harapan,insyaAllah kalau umur panjang lagi.
Bila saya bangun,semua benda yang tak jadi ni dah tak wujud depan saya.
Lantaklah dengan case write up.
Lantaklah dengan masalah supervisor.
Saya tak nak fikir dah.
ZZZZZZ....









T_________________________________________T
Hujan.Bagai mengiringi luruhnya air jernih dari tubir mata ini.
Ya Allah,Kau tahu aku kuat kan?

August 17, 2011

Ramadhan 16 : Sanah Helwah!

16 0gos 2005
Hospital Pakar Ampang Puteri

Hari ini ulangtahun kelahiran budak ini yang ke-6 tahun.Weeee...sudah 6 tahun rupanya kamu bil-bil.You make me feel old la dear..opss no!Matang,is the right word maybe.

Teringat saya 6 tahun dulu,when I first got the news that I already hold a title 'aunt'!Masa tu ting.4,dalam kelas Biologi cikgu Ghazi kat makmal.Cikgu Razuki (cikgu yang paling rapat dengan mama sbb mama dulu AJK PIBG) masuk dan datang dekat meja saya."Kakak awak dah bersalin.Mak awak telefon tadi."Saya yang separa terkejut masa tu rasa macam nak lompat2 je sebab excited sgt.Ye la saya kan yang paling bongsu,jadi ini pertama kali lah saya terima orang baru dalam keluarga.Nak kata excited tak excitednya,balik sekolah tu saya tak pergi lunch pun kat dininig room,terus pergi phone booth,telefon mama.Mama kata nama baby tu Izz Nabil.Saya ni dalam hati,'apa ke pelik sgt nama tu.Nabil ok lg la,yang Izz tu'.Rupa2nya maksud Izz tu....alaaa lupa pulak :p


 When he was 1 month ++

Lepas habis pantang ,akak decide nak tinggalkan Nabil kat kampung buat sementara waktu sebab akak ada exam,ACCA.Lagipun,anak pertama kan,tak biasa lagi.Lembik lagi,katanya.Maka tinggallah Nabil di kampung selama 4 bulan.Selama itulah,ibu dia akan balik kampung every weekend,without miss!While his father balik every fortnight.Akak siap pesan lagi tak mau tengok satu pun bintik merah hasil gigitan nyamuk kat badan si Nabil ni.Amboihh demand nampak.Tapi apakan daya,kalau dah namanya kampung kan,tak boleh lari punya.Jadi,bila ada je nyamuk gigit,mulalah kami kalut sapu Vicks la,minyak merah la nak bg cepat hilang kesan nyamuk gigit tu.Dan selama itu jugalah,bil telefon akak melambung tinggi setinggi gunung everest (kot) sebab setiap masa telefon bertanyakan khabar si kecil ni.Kadang2 saya terpaksa geletek si Nabil ni atau lebih kasarnya cubit untuk bagi budak ni keluar suara supaya ibu dia dapat dengar bunyi dia mengekek dalam telefon.Ye la,masa tu kawasan rumah kami mana ada lagi 3G ni.Tak ada la lagi video call semua ni.


 
Majlis cukur jambul

Hujung tahun 2005,masa Nabil umur 4 bulan lebih,akak bawa Nabil balik KL.Dah ready nak handle baby,katanya.Maka,air matalah sebagai mengiringi pemergian Izz Nabil ke kota raya tempat lahirnya.Arwah baba siap letak gambar Nabil besar2 sebagai wallpaper lappy beliau.Mama and opah pulak setiap masa sebut nama Nabil.

Sejak itu,Nabil hanya sesekali je balik kampung (means akak tak tinggal dia kat kampung la).Kerap jugaklah kami ke KL sebab arwah baba/mama ada urusan kat sana.Sambil2 tu,dapatla ubat rindu kat budak ni.Tapi bila arwah baba meninggal,akak tak sampai hati pulak nak bawak Nabil balik KL.Maka ditinggalkanlah Nabil di kampung.Sebulan jugakla.Untuk kami buat penawar bila tengok keletah Nabil.Terubat sikit kesedihan dengan pemergian arwah.


Arwah sempat main dengan cucu dia few weeks sebelum dia pergi

 Bak kata arwah baba,Nabil ni joker.Dia pandai buat lawak.Mimik muka dia pun dah boleh buat orang ketawa.And I have to admit that this boy was soooo adorable.Dan saya pulak memang suka usik dia.Boleh dikatakan saya pembuli no 1 dia lah.


 Saya suruh dia ambik mike dalam laci dan nyanyi..terpinga2 budak ni jadinya

Saya suruh dia buat mulut muncung

~ 1 year old 
 Saya suruh dia buat2 tidur
Saya suruh dia kerutkan hidung dia
Saya sorokkan botol susu dia
Saya gentel2 pipi dia


                                                
  He was soo cute with his first baju melayu

  
3 years old

 Dari tahun pertama sampai tahun ke-4,I always available for his birthday celebrations.Banyak woo hadiah dia dapat!Ya!Su Nana jeles bil :p


 
His 3rd birthday celebration
Tepi kolam kat apartment Aju

                                           
 His 4th birthday celebration
Yang ni paling banyak hadiah dia dapat
Mostly adalah accessories Ben 10 yang dia dapat
Baju,jam,beg..kek pon Ben 10!

And now he is 6 already.Dah ada 2 orang adik dah pon.I can see their brotherhood.Nabil ni agak lembut sikit.Hati dia soft.Bila ibu dia marah dia,dia diam je.Kalau ibu mintak tolong dia jaga adik2 dia,yes dia boleh tengok2kan.There was one moment that caught my eyes.Hari tu Naim nangis kuat sangat sebab kena cekau dengan Inas.Dah la kuku Inas tu tajam.Mana tak sakit kan.Perlahan2 dia pergi kat Nabil."Nabil...Nabil.."Dia mengadu sambil nangis esak2.Kesian pulak saya tengok,Nabil masa tu tengah main game,Dia pun lepaskan game tu.Dia tepuk2 bahu Naim,gosok2 belakang adik dia."Naim...dah2.."How sweet,wasnt it?


-naim-inas-nabil-

 
Haaaa...aunt dia pon nak enterframe jugakkk...
So my wish to him
HAPPY BIRTHDAY TO MY DEAR NEPHEW
MAY GOD ALWAYS BE THERE FOR U
BE A GOOD BOY TO YOUR PARENTS (also your one and only cute mak sedara ni)
BE A GOOD WORSHIPPER
BE A GOOD CITIZEN (wah sudah jauh merewang ni..budak tu baru 6 tahun kot)

sayang kamoo...mmuah2
-Su Nana-





August 13, 2011

Ramadhan 13 : Sharing is Caring (^.^)Y

Few days ago,a good friend of mine did mention one thing.
"Rather than reading useless blogs/chitchatting,it's good that if we can maximally use our time in this Holy month of Ramadhan by doing something beneficial."
No offense okey?It's true indeed!
(risau jugak kalau2 that 'useless blog' was referred to mine..hiii)

I love diary and I love to write in it.I express my emotions,my bad feelings,my flower thoughts,my love thingy in it and I'm sure by now,it knows me very well.All this started few years back,when I was in standard 6.See?How young I was at that time but already knew how to play with the emotion stuff.Matang sudeyy :)And now it has been almost 11 years!That's mean I got 11 books as diaries in my wardrobe.Alamakkkk malunya saya kalau ada orang jumpa and baca all my wordings tuuu...Rasa macam nak buang tapi sayang kottt...Harta karun tuuu!

Segala benda mak nenek saya coretkan kat dalam tu.Terbeli nasi goreng masin kat kedai pun saya tulis.Kena usik dengan seniors kat tangga pun saya bagitau incik diari.Gaduh dengn si A,cikgu silap eja nama saya,kena marah dengan mak cik cleaner,dapat love letters ehem ehem lagi la saya eager nak cerita kat incik diari.

Because of my obsession towards diaries thingy,some of my friends did  give me diaries as birthday presents.Lamat,Oin...they are very good friends of mine and they know my silly part!Ahhh...tiba2 rindu kalian :)

Kalau zaman2 sekolah dulu,I tried my best untuk tulis diari hari2 but by now..with all the medical books in my desk plus yang tersusun canntikkk je tanpa diusik atas rak ditambah lagi dengan patients' clerking,I have to accept that I have very limited time to continue my obsession towards diaries.Tapi kalau dah namanya obsession,supposed that it will not fade by hard times,right?Yess!And that is the reason why When It Talks being born!

With this blog,I change my way of writing towards something beneficial,to me and the readers.Bukan diari tetapi lebih kepada perkongsian.I love to read (buku medik jauh sekali ;p).Buku motivasi,ilmiah,novels,newspapers,articles,blogs etc2.And I love to share.Share what I have read,my thoughts,my perceptions.Tapi saya tak pandai nak bercakap,tak pandai nak beritahu orang lain pandangan saya,apa yang saya rasa (that's my bad).And here comes the role of my blog.Walaupun tulisan saya tak bagus pun tapi sekurang2nya saya puas.And I would be very2 appreciated as u like and get something from my writing."People might forget what u say to them but people wont forget how u make them feel".

I write what I think at that moment.If something popped up in my mind and I have the access to internet,surely I will directly post it.Till now,there is no-draft-thingy.Sebab nanti macam basi je kan kalau tak post terus.All posts here memang telus lahir dari hati dan perasaan saya (ceewahhh) so ampun maaf saya pohon kalau ada hati yang terguris dengan tulisan saya ni.

Ilmu yang kita ada bukanlah Allah kurniakan untuk kita seorang sahaja tapi untuk dikongsi bersama orang lain.Dan saya percaya jika kita berkongsi benda yang baik,insyaAllah perkara yang baik itu akan lebih sebati dengan jiwa kita sedikit demi sedikit.Maksudnya kalau saya berkongsi tentang indahnya SABAR,maka insyaAllah sifat sabar itu akan tertanam dalam diri saya dan saya sendiri akan dapat merasai indahnya sabar itu!And all this actually more towards self reminder.Moga2 dengan perkongsian tersebut,jiwa saya akan turut sama terdidik seperti tulisan saya itu.InsyaAllah...Sharing is caring right? <3



"Ya Allah,ampunkanlah bagiku amalan yang telah kukerjakan dan apa yang akan kukerjakan,sesuatu yang aku sembunyikan dan sesuatu yang aku nyatakan,sesuatu yang tidak sengaja kulakukan dan sesuatu yang Engkau lebih mengetahuinya daripadaku.Engkaulah yang terawal dan Engkau yang terakhir,tiada Tuhan selain Engkau."
Ameen Ya Rabbal Alamin


Jumpa lagii....

August 11, 2011

Ramadhan 10 : Sebak dengan nikmat yang Allah SWT kurniakan


"Dan jika kamu menghitung nikmat Allah,nescaya kamu tidak akan mampu menghitungnya.Sungguh Allah benar-benar Maha Pengampun,Maha Penyayang."
(An-Nahl : 18)


Dalam usaha untuk menghabiskan saki baki bihun sup yang ada.Dari semalam lagi,saya mengidam nak makan bihun sup dan Alhamdulillah Allah berikan kesempatan dan rezeki untuk saya merasa bihun sup tu malam ni.Lepas terawikh tadi,keluar pergi tengok2 kedai makan yang buka.Biasanya bulan2 puasa macam ni,penuh kedai2 makan tepi jalan tu.Masakan panas tak payah cakap la.Dengan colek buahnya lagi,keropok,kerang dan sebagainya,memang menjadi pilhan orang ramai lepas solat terawikh.Moreh kononnya.Dan rata2nya memang kaum Adam lah yang memonopoli semua kedai2 tu.Kita orang perempuan  yang tutup litup dengan jubah bagai ni segan pulak rasa nak pergi beli.Tapi alang2 dah keluar,saya turun jugak.Cari kedai yang tak ramai orang.Masa nak turun tu,tiba2 teringat la pulak maggi goreng.Langsung sahaja saya beli 2 bungkus,bihun sup dan maggi goreng.Nafsu tengah menggila kan masa tu,apa lagi yang nak dikata.Kat rumah kan ada opah dengan mama sama,insyaAllah boleh kot dihabiskan.

Balik2 rumah,opah dah tidur rupa-rupanya.Mama pulak memang jenis yang tak makan banyak.Alih2 by hook or by crook,saya kena habiskan seorang semua makanan tu.Mula2 makan maggi goreng.Alhamdulillah masih berselera.Kenyang.Berehat kejap.Harap2 ada ruang lagi untuk bihun sup masuk perut.Sejam lepas tu,nak tak nak,kena habiskan bihun sup tu sebab kalau simpan dalam peti ais pun,nanti nak makan dah tak sedap rasanya dan pasti akan buang jugak.Tak ke membazir macam tu.Jadi,daripada buang,baik saya makan kan.

Makan punya makan sampailah separuh.Dah tak larat tapi usahakan jugak untuk habiskan.Dalam usaha nak habiskan bihun sup tu,tiba2 saya rasa sebak.Sebak sebab saya mampu untuk beli dan miliki apa yang saya nak.Baru semalam saya mengidam,hari ni terus dapat.Tapi kalau orang lain?Maksud saya,mereka yang tak punya wang untuk makan apa yang mereka idamkan.Untuk berbuka puasa pun,ada yang hanya minum air kosong.Kalau nak berbuka sedap sikit macam ayam goreng,harus bekerja membanting tulang dahulu di bawah hujan panas,barulah dibayar upah lebih sikit dan boleh beli lauk yang sedap untuk orang2 di rumah makan.Tapi saya?Siang hari duduk rumah je.Bawah bumbung.Ada kipas,ada air cond.Kalau hujan,tak basah.Kalau panas,tak berpeluh.Nak makan apa?Bawak jer beg duit tu,insyaAllah akan dapat apa yang nak.Astaghfirullahalazim.Bukan tak bersyukur tapi lebih kepada memuhasabah diri.Agar tak terus hanyut dan lalai dengan rezeki yang Allah kurniakan.Kerana dalam setiap rezeki itu,ada juga hak milik orang lain.


"Ya Tuhan kami,ampunilah dosa-dosa kami dan tindakan-tindakan kami yang berlebih-lebihan dalam urusan kami dan tetapkanlah pendirian kami..."
(Al-Imran : 147)


Semoga Allah ampuni saya atas sikap yang berlebihan ini.Moga ini satu peringatan buat saya agar tidak terlalu mengikut nafsu.Buat kalian juga insyaAllah.

p/s:kisah seorang hamba dengan Khaliqnya yang saya janjikan sebelum ini harus saya tangguhkan dahulu nampaknya.InsyaAllah,andai diizinkan,saya sambung ye.Sampai ketemu lagi!
~(>_____________________^)v~


August 9, 2011

Ramadhan 8 : Sentiasalah bersangka baik!


Orang yang bersih hatinya
Sentiasa rendah diri dengan Allah
Sering sahaja bersangka baik dengan Tuhannya
Jika mendapat ujian kesusahan,hatinya berkata,
"Kerana dosakulah ujian ini datang"
"Tuhan menghukumku kerana dosa-dosaku"
"Moga2 aku terlepas daripada hukuman akhirat yang sangat dasyat"

[Sekadar Perkongsian]

Begitu sukar untuk diri sentiasa bersangka baik bukan?Dengan Allah SWT..Dengan manusia apatah lagi..
 
Kita senyum tapi dia tak balas..Kita kata dia sombong..Siapa tahu kalau2 dia luka di tepi bibir yang jika dia membalas senyuman,mungkin sakitnya makin perit

Kita tegur tapi dia tak jawab..Kita kata dia sombong..Siapa tahu mungkin dia tidak perasan dengan teguran kita itu kerana waktu itu terlalu memikirkan masalah yang dihadapi

Kita mengadu kekurangan duit untuk membeli buku rujukan tapi dia hanya menjawab,"biarla dulu..kita pinjam dengan library sahaja lah ye.."..Kita kata dia kedekut kerana tidak mahu meminjamkan kita wang..Siapa tahu kalau2 dia punya tanggungan yang lebih besar di kampung yang memerlukan dia menghulurkan sebahagian wang biasiswanya kepada keluarga..sehinggakan keperluan sekolah sendiri terpaksa diketepikan sementara

Begitu mudah kita menyalahkan orang lain sedangkan kita tidak berada di tempatnya.Kita fikir itu semua perkara remeh.Kenapa?Kerana kita tak pernah cuba untuk merasai apa yang dia rasai.Tika ini,kita dalam kalangan yang senang.Esok lusa?Manusia itu tiada yang lahirnya sentiasa di atas.Harus juga ada tikanya dia di bawah.Maka itulah sebabnya Allah ciptakan kita bersaudara agar saling membantu,saling melengkapi.

"Barang siapa yang memerhatikan kepentingan saudaranya,maka Allah akan memerhatikan kepentingannya.Barangsiapa yang melapangkan suatu kesulitan sesama Muslim,maka Allah akan melapangkan satu kesulitan daripada beberapa kesulitan pada hari kiamat.Dan barangsiapa yang menutup kejelekan orang lain maka Allah akan menutup kejelekannya pada hari kiamat"
[Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim]
 
 
Kalau itu kisahnya sesama manusia,ikuti pula kisah seorang hamba dengan Khaliqnya.....di Ramadhan 9 insyaAllah.Jumpa lagi!


August 7, 2011

Ramadhan 7 : Stanza Cinta



Kesusahan dan kesulitan laksana musim dingin yang basah,lembap serta tidak disukai insan.Tetapi....sesudah musim sejuk itulah tumbuhnya bunga-bunga yang harum dan buah-buahan yang subur

Recently I read a novel which named Stanza Cinta and I grabbed this quote from it.Nothing serious actually but sharing is caring right?

Kadangkala Tuhan hilangkan sekejap mentari lalu Dia datangkan kilat dan guruh.Puas kita mencari dan menanti di mana mentari,rupa-rupanya Allah ingin hadiahkan kita pelangi-Nya yang indah

Orang yang kurang ditimpa kesulitan,jiwanya akan lemah sebagaimana orang yang kurang bekerja,badannya lemah.Bersyukurlah apabila diuji dengan kesulitan kerana dengan itu kita mempunyai jiwa yang kuat dan tabah!

"Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati,padahal kamulah ornag-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman."
(Al-Imran : 13)



Masa mula2 saya tengok Stanza Cinta episod 1 dulu,saya tak ada la sooo into sangat walaupun saya sebenarnya minat dengan lakonan Nur Fathia tu dan aktornya si kacak lagi hensem jejaka idaman Malaya,Aaron Aziz tu.Tapi bila saya dah baca novel ni,'eh macam best la pulak' dan malam ini saya berkesempatan tengok episod Stanza Cinta yang keberapa ntah walaupun sekejap je lepas habis solat terawikh.Kebetulan pulak episod tu sama dengan episod yang saya tengah baca sekarang ni dalam novel,part yang Umairah meninggal.Oohh sedihnyaaa!



Bila dah namanya novel,of course la berkait rapat dengan CINTA.But here,the love is so broad yet pure.Love to GOD,parents,friends and each people surrounds you.And not forgotten,love to somebody who are meant to you...in Luh Mahfuz.

"Soal jodoh ni kita tak boleh tergesa-gesa kak.Amni sudah minta pertolongan daripada Allah supaya menjaga hati Amni.Amni minta supaya Allah tutupkan hati Amni pada semua lelaki kecuali lelaki yang bakal menjadi suami Amni.Jika lelaki itu jodoh Amni,barulah dibukakan hati Amni.Jadi maknanya,walau sebaik mana pun lelaki tu,walau sehebat mana pun,sekiranya dia bukan jodoh Amni,jangan dibukakan hati ini.Amni tidak mahu jatuh cinta pada lelaki yang bukan tercipta untuk Amni."
-Amni Sorfina-


Ya Allah,bilakah saatnya aku dipertemukan dengan pemilik tulang rusukku?


Jumpa di Ramadhan 8!InsyaAllah....