CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



December 29, 2010

secret recipe of motherhood

Wanna be a MOM?
Here i give u this


Ingredients needed:
1.Heart full of loves

2.Head full of understanding

3.Eyes in the back of your head

4.Heaping cups of patience
5.Gallon of generosity
6.Barrel of laughter

Steps:
1.Mix well
2.Sprinkle with kindness
3.Add plenty of faith

4.Heat with sunshine

5.Spread generously over a lifetime for a plateful of joy and a cup of warm memories

HAPPY TRYING!





*ececee...mcm expert jer bunyinya kan..untuk makluman semua,ini hanyalah sekadar suka2 memandangkan kami sekarang tgh belajar O&G (stand for OBSTETRIC & GYNAECOLOGY)
x paham?cari dalam kamus ye maksud dia nanti :)

December 27, 2010

Baby...an angel to the earth


see?how small she is and how eager she is to live her life



what a miracle smile..it gives mom a natural high




"Dan sungguh,Kami telah menciptakan manusia dari saripati berasal dari tanah.Kemudian Kami menjadikannya air mani yang disimpan dalam tempat yang kukuh(rahim).Kemudian air mani itu Kami jadikan sesuatu yang melekat,lalu sesuatu yang melekat itu Kami jadikan segumpal daging dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang-belulang,lalu tulang-belulang itu kami bungkus dengan daging.Kemudian Kami jadikannya makhluk yang berbentuk lain.Mahasuci Allah,Pencipta yang paling baik."
(
Al-Mu'minun : 12-14)

9 bulan 7 hari
bukan tem
poh yang sementara
40 minggu
bukan sekadar sekelip mata
280 hari

bukan hanya menghitung hari
namun,masih ada senyum yang terukir

dari hari ke hari
bebanan yang dibawa makin bertambah
perut yang memboyot makin terserlah
untuk bangun berdiri,bukan semudah itu
untuk berjalan maju,tidak segagah dulu
namun,masih ada senyum yang teru
kir

tiba detik dinanti

berpeluh pelai suara menjerit
berkerut dahi menahan perit
akhirnya yang ditunggu tiba jua
Alhamdulillah syukur dipanjatkan kepada-Nya

Lalu dibisikkan ke telinga si anak
"Selamat datang anakku.Akan ibu hadiahkan kamu kasih sayang yang tak mampu diukur dengan apa-apa pun.Akan ibu lindungi kamu daripada sebarang cela.Akan ibu ajarkan kamu siapa DIA.Itu janji ibu.Terima kasih anakku kerana hadir dalam hidup ibu"

Balas si anak
"Terima kasih ibu kerana mengandung dan melahirkan saya.Terima kasih ibu kerana meng
endong saya dalam perut ibu ke mana sahaja ibu pergi walaupun ibu tahu semakin hari,saya semakin berat.Terima kasih ibu kerana bertarung nyawa melahirkan saya.Terima kasih ibu atas kehidupan yang ibu bawa untuk saya ini."

Doa si anak lagi
"Ya Allah,hanya kepada-Mu kami datang dan kepada-Mu kami kembali.Kau ampunilah segala dosa2 ibuku kerana mengandung dan melahirkan aku pada hari ini.Kau rahmatilah ibuku dan Kau berikanlah seluruh kebaikan kepada ibuku.Ameen ya R
abbal a'lamin"



- Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah s. w. t. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

- Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah s. w.t. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah s. w. t.

-Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

-Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu
tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

-Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah s. w. t. memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah s. w. t.



miss them alott aloottsssssss ~~!!

*utk gambar paling atas & paling bawah,credit dr saya utk my bro-in low merangkap ayah kepada budak2 ini atas hasil kerja tangan beliau yang sangat superb esp gambar yang atas sekali tu :)

~TATA~



December 23, 2010

Positif stress

Kurang drpd 1 jam 1/2,kami akan mula menduduki ujian CFCS (Community & Family Case Study) atau dalam bahasa melayunya,KKKK(Kajian Komuniti dan Kes Keluarga).
Dah hampir 8 bulan tak jejak Dewan Utama dgn perasaan sebegini.Erk perasaan apa ya?
Cuak?Takut?Stress?Anxious?Excited?Elated?
Haaaa...semua dah bercampur baur dah
Boleh categorized dlm Bipolar Disorder tak?
Heee....
Anyway,ALL DE BEST to all MEDDEN 3!



counting for :
Selanjar III : 50 days
Pro II : 90 days

Are u prepared enough?????

December 12, 2010

SAHABAT




Sahabat

Ingin aku singkap kembali
Kenangan lama agar bersemi
Inginku ulangi kisah manis
Agar terus bersemadi

Ingatlah aku sebagai rakanmu
Kenanglah aku dalam doamu
Begitulah indahnya kisah dahulu
Engkau sebagai temanku

Apabila engkau terjaga
Satukanlah harapanku denganmu
Kerana ianya bakal berpadu
Mimpi si penunggu yang setia
Layarkanlah impian doamu
Sesungguhnya aku masih mengingatimu
Sebagai kawan rakan dan teman
Semoga kita diberkati Allah

Kudoakan kepadamu agar bahagia
Di dunia dan akhirat

Lagu: AMAR
Lirik: AMAR
Album : Kiasan Naluri

SAYA SAYANG RINDU KALIAN SEMUA !!
~suriaian : anish,ijah,tini,pint,bilah,aen~
~farisian : lamat,oin,dojan,lanap,nat,saiduck~
~kmppian : fieha,izz~
~usmian : semualah (+geng topi)~

December 7, 2010

A New Hijrah : Salam 1432H



Awal Muharram, the start of the Muslim year, is based on the date of the Hijrah (or Hijra) meaning "migration", of Prophet Muhammad (sallallahhu alaihi wassalam) from Makkah to Medinah, in year 622 on the command and guidance of God, through His Angel Gabriel.During the 13 years from the first revelation of Islam and its subsequent propagation, the Muslim community in Makkah had been subjected to severe tortures, enslavement, humiliations and persecution by the mostly anti-Muslims Quraish groups.The Hijrah was in fact a great strategical move to a place where the populace wholeheartedly accepted Muhammad’s (s.a.w) prophet-hood and embraced Islam, and they were bent to defend and fight for the religion.In fact, after several years, Prophet Muhammad (s.a.w) and his followers were able to return to Makkah where they forgave their enemies, and within a century of his death, Islam had spread to all parts of the world.

In Islam, a new day starts in the evening upon sunset and not after midnight.So, just before sunset on the last day of Zulhijjah, Muslims will read a special prayer (doa) after the evening Asar rites or prayers, to seek God’s forgiveness for sins committed during the year, and repentance for misdeeds.And then after sunset ( it being a new year - Awal Muharram), Muslims will say another prayer (doa) immediately after Maghrib (dusk) rites or prayers, seeking God’s guidance and help towards a better spiritual and physical life in the new year

.

Maal Hijrah is also a time to reflect and review the past year and make new resolutions for the year. It is a time to check personal progress and to find ways to make oneself a better person.This is because the concept of Maal Hijrah in Islam, besides the physical migration, also means a migration or paradigm shift of the mind and attitude.Islam had initiated a paradigm shift in the minds of the uncivilised and pagan-worshipping Arabs to the simplicity and logic of the Islamic faith. And when they understood Islam, they embraced the religion in droves.In essence, Maal Hijrah demands a migration of the mind, body, soul and attitude from bad to good and from good to excellent, always improving and bettering oneself and society.

(http://www.pahang-delights.com/maal-hijrah.html)



(sesungguhnya solatku,ibadahku,hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah SWT)

Alhamdulillah..dgn rahmat Allah Yang Maha Esa,roh & jasad ini masih bersatu.
Masih mampu menghirup udara pinjaman dariNya,berpijak pada tanah pinjaman dariNya,melihat alam pinjaman dariNya & mengecap nikmat Iman & Islam juga dariNya.
Setinggi-tinggi kesyukuran dan rasa syukran buatMu Ya Rabbi atas segala yang Kau kurniakan.
Sungguh tak terlafaz rasa yang tersesak di dada.
Hanya padaMu kami bermohon.

Semalam pergi dengar tazkirah ringkas di masjid(seperti yang tertera di atas).
Alhamdulillah masih dibukakan pintu hati ini untuk menghadiri majlis2 ilmu.
Antara isi tazkirah ustaz yang sgt terkesan di hati :

"1432 thn yang lalu,Rasulullah SAW & para sahabat serta para pengikut Baginda berhijrah dari Mekah ke Madinah sehelai sepinggang.Tak bawa apa2 pun.Rumah,tanah,gudang,kebun malah duit satu sen pun tak bawa.Sebab tulah orang yang berhijrah pada zaman dulu dapat pahala banyak.Tak macam kita,nak pergi KL pun,penuh kereta dengan beg bajunya,makanan lagi,etc2."

Betul la tu kan.Dan dalam konteks kehidupan kita sekarang ni,apa yang boleh kita klasifikasikan sebagai hijrah?Banyak kan?Salah satunya hijrah drpd yang buruk kepada yang baik.Bagaimana?Haruslah ditinggalkan segala yang buruk2 kat belakang dan maju ke depan dgn yang baik2.Contohnya selalu dengki dgn orang lain,suka berbelanja pd pekara yang tak perlu etc2.Betul ssh utk tinggalkan perkara yang memang sudah sebati dalam diri tapi insyaAllah kalau betul2 istiqamah,Allah pasti akan bantu.InsyaAllah semoga dgn tahun baru ini,kita akan lebih bersemangat utk menjadi yg 'baru' dgn azam & tekad yang baru.Semoga usaha kita ini mendapat redha Ilahi.Ameen~

~Selamat BerHIJRAH~
PERCAYA untuk BERJAYA!

(^_______^)